4 port.
500-600 g benfri kalvbog
1 gul lök
1 morot
1 purjolök (det vita)
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 kvist timjan
1 msk salt
2 dl vispgrädde
2-4 msk ljust redningsmjöl
1 dl grovt hackad dill
Dillreduktion:
1,5 dl vatten
1,5 dl strösocker
Några dillstjälkar
5 vitpepparkorn
3 msk ättiksprit (12%)
Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar och lägg dem i en gryta med kallt vatten så att det täcker. Låt koka upp och häll sedan genast av vattnet. Skölj köttet och fyll på med nytt vatten så att det täcker. Skala löken och moroten och skär dem i en halv centimeter stora bitar. Skölj purjolöken och strimla den. Lägg alltsammans i grytan med köttet. Tillsätt lagerblad, peppar, timjan och salt. Låt sjuda på låg värme under lock tills köttet är mört, 45-60 minuter. Sila av köttet och grönsakerna och spara buljongen. Häll tillbaka cirka hälften, eller så mycket som du önskar, av buljongen i grytan och tillsätt grädden. Blanda alla ingredienser till dillreduktionen i en kastrull och låt koka upp. Låt sjuda utan lock i 5 minuter. Sila. Smaksätt grytan med lite av dillreduktionen, en matsked i taget, tills du får den smak du önskar. Tillsätt eventuellt mer peppar och salt. Red av med redningsmjöl direkt i grytan till en simmig konsistens. Tillsätt den hackade dillen och servera med nykokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar