Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 27 juli 2016

Oxjärpar med svampsås

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt saftiga och goda järpar, och en riktigt smarrig svampsås!


Ca 4 port.

400 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk eller vatten + grädde
1 msk råriven lök eller 1,5 msk fräst hackad lök
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
Smör till stekning

Fyllning:
1 dl hackad persilja

Låt ströbrödet svälla i mjölken i 10 minuter. Blanda färsen med lök, salt, peppar och ägg. Tillsätt ströbrödsblandningen och arbeta färsen smidig. Forma färsen till avlånga bullar, järpar. Gör en skåra i dem och fyll dem med persilja. Bryn järparna runt om i smör i en het stekpanna. Låt eftersteka i ca 5 minuter på svag värme. Servera med svampsås och kokt eller pressad potatis.

Svampsås:

300 g svamp, gärna kantareller, trattkantareller, trumpetsvamp
1/2 gul lök
2-3 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl grönsaks- eller hönsbuljong
2 dl vispgrädde
1 tsk soja
Salt och peppar

Borsta eller skölj svampen och skiva eller skär den i bitar. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i smöret i några minuter tills eventuell vätska kokat in. Pudra över mjölet, rör om och späd med buljong och grädde under omrörning. Koka upp och låt småkoka i ca 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar