200 g (ca 1,5 dl) gröna linser
1 stor hackad gul lök eller purjo
1-2 msk olja
3 tsk paprikapulver
1 liter vatten
2 buljongtärningar
3 potatisar
1 burk (400 g) hela tomater
1/2 tsk salt
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
1/2 msk honung
2 tsk vinäger eller pressad citron
Rikligt med hackad persilja
Lägg linserna i blöt över natten eller minst tre till fyra timmar. Fräs löken mjuk i oljan i en stor gryta. Ha inte för stark värme, löken ska inte brynas, i stort sett bara mjukna. Pudra över paprikapulver och rör om. Häll på vatten och spadet från tomaterna, men spara tomaterna. Lägg i blötlagda, avrunna linser, kryddor och buljongtärningar - vänta med saltet. Lägg ner skalad potatis i tärningar. Koka allt under lock i ca 30 minuter. Salta mot slutet. Lägg sist ner tomaterna, som delats i stora bitar, smaka av med honung och vinäger eller citron. Gärna också pressad vitlök. Strö över en rejäl näve finhackad persilja innan soppan sätts fram på bordet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar