Ca 4 port.
3 små purjolökar
2 skivade gula lökar
2-3 msk mild olivolja
4-5 flådda tomater i bitar
2 dl torrt vitt vin
1 1/2 liter vatten
2-3 fiskbuljongtärningar
1 tsk torkad basilika
1 tsk fänkålsfrö
1/2 kuvert saffran
Persiljestjälkar
4-5 medelstora råskalade potatisar
500 g rensad fisk (tex gös eller lax)
Salt och lite vitpeppar
En liten bit apelsinskal
1 vitlöksklyfta
Hackad persilja
200 g räkor
Slitsa upp och skölj purjolökarna, skala och skiva den gula löken. Fräs lök och purjolök varsamt i olivolja i en stor gryta. Lägg i flådda tomater i bitar och ett rejält glas torrt vitt vin. Häll också i vatten och lägg i buljongtärningar. Smaksätt med smulad torkad basilika, stött fänkål, persiljestjälkar och lite saffran som smulas ner i soppan. Skär skalad potatis i små kuber, som också läggs ner i grytan. Smaksätt med salt, lite vitpeppar och en bit apelsinskal. Koka allt detta under lock i 30-40 minuter, så att potatisen hinner hinner göra soppan simmig. Pressa i vitlöken alldeles mot slutet. Lägg sedan i fisk delad i mindre bitar. Låt nu koka 2-5 minuter - fisk kokar fortare än man tror. Lägg allra sist i persilja och skalade räkor. Servera soppan nylagad med gott färskt bröd och aioli till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar