Fick hem lite picklad rödlök från flygfyren, så tänkte att det skulle passa perfekt med lite pulled beef till. Var verkligen super gott! Och den färdiga picklade rödlöken smakade precis som hemmagjord.
Tycker inte om koriander så hoppade över det, annars följde jag receptet i övrigt.
Ca 6 portioner
750 gram högrev
2 dl Coca cola
1 st gul lök(ar)
5 st vitlöksklyfta(or)
2 msk japansk soja
4 msk tomatpuré
1 msk svartpeppar, grovmalen
1 tsk salt, tillsätt mer efter smak
1 skvätt whisky, rökig (om du har hemma)
1 msk spiskummin
2 dl Öl
1 st röd chilifrukt
2 st chipotle-chili, el. 1 msk chipotlepulver
(1 tsk koriander, malen)
1. Sätt ugnen på 125 grader. Om du använder hel chipotle, blötlägg den i lite hett vatten i 20 minuter.
2. Ta sedan upp och finhacka chilin. Finhacka även den färska chilin. I ugnen kommer styrkan minska, så ta gärna med kärnorna.
3. Blanda ihop alla torra kryddor med chili, chipotlechili, tomatpuré och soja.
4. Skala och pressa i vitlöksklyftorna. Smörj in köttet noga med pastan. Skala och grovhacka den gula löken. Skala och krossa de återstående vitlöksklyftorna.
5. Äger du en gryta med ugnståligt lock så placerar du köttet, löken och vitlöken i den, häller över Coca-Cola, öl och eventuellt whisky och sätter på locket.
6. Annars gör du så här: Lägg ut två rejäl bitar aluminiumfolie i en ugnsfast form och forma som en skål, så tät som möjligt.
7. Placera köttet i mitten, och lök och vitlök runt om. Häll på Coca- Cola, öl och eventuellt whisky. Det gör inget om det läcker ut lite, se bara till att det mesta av vätskan stannar kvar. Förslut sedan paketet.
8. Ställ in köttet i ugnen och ugnsstek i 8 timmar.
9. Låt köttet svalna något innan du packar upp det och drar isär det med två gafflar. Köttet ska nu vara alldeles mört och trådigt!
10. Häll över den goda såsen som bildats och smaka av – behövs mer salt och svartpeppar?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar