Alltså oxsvansragu är helt klart en utav mina favoriträtter. Det är så otroligt gott. Köttet blir så mört och fint så det bara smälter i munnen. Med det sagt så måste jag förvarna att det tar superlång tid att göra. Ca 40 minuter förberedelser, 3 timmar kokning och stå över natten i kylen för att sen göra klart det dag två... men det är värt det! Tro mig!
Hoppade över sherry då jag inte hade det hemma. Och tog ris till. Men potatis går lika bra om man föredrar det!
6-8 portioner
3 kilo oxsvans i bitar
2-3 msk smör
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
2 liter vatten
2 mörka oxbuljongtärningar
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl kinesisk soja
1 msk torkad timjan
2 lagerblad
2 paket rimmat fläsk (a 150 g)
300 g champinjoner
(3 dl sherry)
2-3 msk maizena majsstärkelse
Ev salt
Torka av köttet och bryn det runtom i smör tills det fått fin färg. Lägg över i en stor gryta som rymmer 8-10 liter. Skala och grovhacka löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök i smör 2-3 minuter utan att den tar färg. Lägg över löken i grytan. Tillsätt vatten och koka upp. Skumma. Smula ner buljongtärningarna. Blanda i soja, timjan och lagerblad. Låt köttet sjuda på svag värme under lock 2-3 timmar. Köttet är färdigt när det nästan lossnar från benet av sig självt. Ta upp oxsvansen och plocka loss köttet från benen. Sila buljongen. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och reducera till ca 1,3 liter. Ställ kallt tills fettet stelnat på ytan och lätt kan tas bort. Skär fläsket i 2 cm breda bitar. Ansa och skär svampen i fjärdedelar. Fräs fläsket lätt knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Fräs sedan svampen i ca 1 msk av fettet från fläsket ca 3 minuter. Blanda ner fläsk och svamp i grytan. (Tillsätt sherryn). Rör ut majsstärkelsen i lite vatten. Rör ner den i buljongen. Låt grytan koka upp. Koka utan lock ca 10 minuter före servering. Smaka eventuellt av med salt. Servera gärna med kokt ris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar