Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Älskar sånna här grytor som kokar länge så de blir riktigt möra och goda. Men det tog ca 1 timme att göra iordning allt, och sen skulle det koka i två timmar. Men det är ju värt det!
8 portioner
1,2 kilo högrev av lamm eller nötkött
2 msk smör
1 dl vatten + 5 dl vatten
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1-2 äpplen
2 msk rapsolja
1-2 msk curry
1 msk röd currypasta
2 msk tomatpuré
1 1/2 msk kinesisk soja
1/2 dl mango chutney eller söt het chilisås
1 1/2 mörk oxbuljongtärning
1 dl matyoghurt (10 %)
1/2 tsk salt
2 1/2 msk vetemjöl
Tillbehör:
Ris
Gurka
Mango chutney
Yoghurt
Cashewnötter
Banan
Putsa köttet och skär det i mindre bitar. Bryn det i smör i omgångar. Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten mellan stekningarna. Skala lök och vitlök och skiva tunt. Kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Fräs lök, vitlök och äpple i olja tills löken mjuknat utan att den får färg. Pudra över curryn och låt den fräsa med ca 1 minut under omrörning. Blanda kött- och lökblandningen i en stor gryta. Tillsätt currypasta, tomatpuré, soja, mango chutney, smulade buljongtärningar, yoghurt och salt. Pudra över mjölet och tillsätt 5 dl vatten. Blanda väl. Koka upp och låt sedan grytan sjuda sakta med locket lätt på glänt 1 1/2 - 2 timmar, tills köttet är riktigt mört utan att det faller sönder. Smaka eventuellt av med mer salt. Servera grytan med ris, gurka, mango chutney, yoghurt, cashewnötter och skivad banan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar