Kan inte minnas att jag gjort biff i ugnen på det här sättet förut, brukar oftast steka eller grilla annars. Men detta var väldigt gott! Plus att vi testade att slå en bea på brynt smör istället för bara på vanligt smält smör, det blev väldigt gott! Som tillbehör blev det sparris rullade i Flygfyrens egna bacon. Rekommenderar verkligen deras bacon som de röker själva. Den är supergod! Och något tjockare än vanlig, det gillar jag!
1 kg biff i bit
50 g smör
3 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
0,5 tsk malen vitpeppar
0,5 tsk krossad svartpeppar
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Skala vitlöken och riv den. Gnid in köttet med salt, peppar och vitlök. Pensla med smält smör. Lägg köttet på galler i en långpanna och ställ in i ugnen. Slå en bottenskyla vatten i långpannan.
Stek köttet till en innertemperatur på 59° för rött och 61° för rosa och 65° för genomstekt.
Svep in köttet i folie eller smörpapper och låt det vila i 10 minuter innan det skärs upp i skivor. Grilla snabbt i het grillpanna om du vill ha grillmönster på skivorna!
Bearnaise
150 g smör
1 msk finhackad schalottenlök eller gul lök
4 grovt krossade vitpepparkorn
3 msk vatten
0,5 msk dragonvinäger
3 äggulor
2 msk finhackad persilja
2 msk körvel
Salt
Peppar
Bryn smör i en kastrull. Ställ åt sidan och låt svalna något.
Rör sönder äggulorna. Skala och finhacka schalottenlöken och tillsätt den och lite vatten.
Rör ner dragonvinägern. Sjud under vispning tills såsen börjar tjockna. Ställ kastrullen på en fuktad duk så att den står stadigt.
Vispa i det smälta fettet, droppvis i början, sedan i en fin stråle.
Smaksätt såsen med persilja, körvel, salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar