Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. En väldigt god soppa! Och enkel att göra! Hade varit gott med knaperstekt bacon på, men då är den förstås inte längre vegetarisk.
4 portioner
10-12 mandelpotatisar (600 g)
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk smör
1 tsk färsk repad timjan
2 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl crème fraiche
1/2 krm cayennepeppar
Ev salt
Vatten
80 g västerbottenost, riven
1/2 dl grovhackad persilja
Tillbehör:
Bröd
Skala potatis och lök och skiva dem tunt. Skala och grovhacka vitlöksklyftan. Fräs potatis, lök och vitlök i olja och smör 2-3 minuter utan att de tar färg. Tillsätt timjan och späd med vin och vatten. Smula ner buljongtärningarna. Koka upp och sjud soppan 20 minuter, tills allt är riktigt mosigt. Mixa soppan med mixerstav och tillsätt crème fraiche. Koka upp och smaksätt med cayennepeppar och eventuellt salt. Känns soppan för tjock, späd med lite vatten. Servera soppan tillsammans med västerbottenost, persilja och gott bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar