Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Var väldigt länge sen jag gjorde löksoppa, men det egentligen ganska så lätt att göra och gott!
4 portioner
3 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
25 g smör
1 nypa strösocker
1 liter hönsbuljong
2 dl torrt vitt vin
Några kvistar timjan
4 skivor vitt bröd
200 g riven gruyèreost eller lagrad grevéost
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Fräs allt gyllenbrunt i olja och smör. Strö över en nypa socker samt salta och peppra. Skär timjanen fint. Häll i buljongen, vinet och timjan och låt allt puttra under lock på svag värme ca 30 min. tills löken är mjuk. Rosta brödskivorna. Riv osten. Fördela soppan i fyra ugnssäkra skålar. Lägg en brödskiva i varje skål och strö över rikligt med ost. Gratinera högt upp i ugnen tills osten blivit frasigt gyllenbrun. Servera genast och glöm inte att varna gästerna för hettan i skålarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar