Sidor

tisdag 11 december 2018

Chokladknäck

Ett recept från boken Sweet christmas av Leila Lindholm. Gott! Kommer passa perfekt på årets julbord.



2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 msk kakao

1 nypa vaniljpulver

1 nypa flingsalt

2 msk smör

Blanda strösocker, grädde, sirap, kakao vaniljpulver och flingsalt i en vid tjockbottnad kastrull med höga kanter. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 124 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula, som ska vara fast och hård. Koktid cirka 30 minuter. Tillsätt smör och eventuell smaksättning. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar. Låt knäcken stelna. Förvara i rumstemperatur.

Knäck

Ett recept från boken Sweet christmas av Leila Lindholm. Klassisk recept på knäck, gott! 


2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

1 nypa vaniljpulver

1 nypa flingsalt

2 msk smör

Blanda strösocker, grädde, sirap och vaniljpulver och flingsalt i en vid tjockbottnad kastrull med höga kanter. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 124 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula, som ska vara fast och hård. Koktid cirka 30 minuter. Tillsätt smör och eventuell smaksättning. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar. Låt knäcken stelna. Förvara i rumstemperatur.

Japansk biff med lök

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Helt okej vardagsmat.


Ca 4 portioner

600 g lövtunna skivor marmorerad biff

1 stor gul lök

1 stor rödlök

1 bit purjolök (det gröna)

1 krossad vitlöksklyfta

2 tomater

1 chilifrukt, medelstark sort

1 bit färsk ingefära (2-3 cm)

Olja till stekning

1 msk sesamolja

1 dl kikkomansoja 

Salt och peppar

Till servering:

Ris

Skala och strimla lökarna. Ansa och skiva purjolöken. Skala och krossa vitlöksklyftan. Skär tomaterna i klyftor. Skär chilin i tunna ringar. Skala och skär ingefäran i nåldyna stickor. Hetta upp oljan i en wokpanna och börja med att steka köttet tills det börjar ta färg. Ta upp köttet och stek löken, purjolöken och vitlöken i samma fett. Lägg tillbaka köttet i pannan när löken börjar ta färg. Salta och peppra lätt. Tillsätt tomaterna, chilin och ingefäran och smaka av med sesamolja och soja. Servera allt rykande hett med ris.

Dansk rostbiff med skypotatis

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Enkelt att göra och väldigt gott. Min dotter åt tre portioner. Det har inte hänt många gånger förut.

Följde receptet och hade köttet i ugnen tills det var 60 grader, men när det fått vila i 30 minuter i folie så var det inte alls sådär rosa o fint som det är på bilden i kokboken. Mitt kött blev snarare well done. Så vill man att det ska bli mer rosa så får man nog ta ut det några grader tidigare.


Ca 4 portioner

Ca 2 kg marmorerad rostbiff

1 tsk timjan

Rikligt med medelstor lök

800 g potatis

1 1/2 dl rödvin

Smör och olja till stekning

Salt och peppar

Skysås:

3 dl köttsky

3 dl vatten

2-3 msk konc. kalvfond från flaska

Garnityr:

En näve krasse

Sätt ugnen på 225 grader. Salta och peppra köttet noga och gnid in det med timjan. Bryn köttet runt om i en panna tills det har fått en vacker, brynt färg. Lägg över i en braspanna eller ett stort ugnssäkert fat och ställ in i mitten av ugnen. Skala lökarna men låt topparna sitta kvar. Klyfta potatisen, som inte behöver skalas om den är färsk. Vispa ur pannan med 3 dl vatten. Rör ihop och koka upp ingredienserna till skysåsen. Ta ut braspannan ur ugnen efter ca 20 min. och lägg lök och potatis runtom köttet. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Slå på vinet och skysåsen och sätt in pannan i ugnen igen. När biffens innertemperatur är 60 grader är köttet färdigt. Ta upp det ur pannan och vira in det i aluminiumfolie. Låt lök och potatis steka färdigt i ugnen. Låt köttet vila ca 30 min. och skär det sedan i tunna skivor. Lägg upp köttet på ett varmt fat och lägg lök, potatis och kvarvarande steksky runt om. Garnera med en rejäl näve krasse.

fredag 7 december 2018

Gratinerad falukorv

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Supergott! Väldigt saftigt och härligt med tillbehören runt korven!


4 portioner

800 g falukorv

1-2 purjolökar

Svensk senap

Chilisås

Paprikapulver

1 gul lök

10-12 cocktailtomater

2 saltgurkor

1 tsk färsk, hackad timjan

2 dl vispgrädde

150 g riven, lagrad herrgårdsost

2 msk hackad persilja

Salt och peppar

Till servering:

Potatismos

Ev. Stavar av saltgurka

Sätt ugnen på 175 grader. Ansa purjolöken och skär den i ringar, inte alltför tunna. Skär löken i halvringar, inte alltför smått. Lägg purjolöken i botten av en välsmord ugnssäker form. Skär ett djupt snitt längs med hela falukorven. Dela den försiktigt, men så att den ändå håller ihop. Stryk på ganska rikligt med senap och chilisås. Flytta över korven till gratängfatet, salta och peppra samt pudra över lite paprikapulver. Halvera tomaterna och skär saltgurkan i stavar. Garnera korven med lök, tomater, gurkstavar och timjan. Ringla över grädden. Strö över osten. Gratinera korven i mitten av ugnen ca 30 min. Ta ut formen när korven fått fin färg och strö över persiljehacket. Servera med ditt godaste potatismos och ev. fler gurkstavar.

Fisklasagne

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Det såg så himla gott ut på bilden, men tyvärr så blev det inte särskilt gott. Bortkastad tid i köket...


4 portioner

4 skivor röd fisk (ca 300 g) t.ex. lax

4 skivor vit fisk (ca 300 g) t.ex. spätta eller torsk

12 lasagneplattor, helst färska

Salt och peppar

Tomatsås:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Olivolja till stekning

1 burk hela tomater

1/2 burk vatten

1/2 tsk timjan

1 msk italiensk salladskrydda

1 tsk oregano

2 tsk vinäger

1 tsk socker

Salt och peppar

Parmesansås:

3 msk smör

2 msk mjöl

6 dl mjölk

3-4 riv på en muskotnöt

1 lagerblad

2 dl riven parmesanost

Salt och peppar

Garnityr:

Riven ost

Till servering:

Tomatsallad

Börja med tomatsåsen: skala och hacka lök och vitlök. Fräs lökhacket i olivolja i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt småputtra 15 min. på svag värme. Smaka av med salt och peppar. Mixa såsen och sila den. Ställ åt sidan så länge. Gör sedan parmesansåsen: fräs smöret i en kastrull och rör ned mjölet. Späd med mjölken. Tillsätt muskotnöt, lägg i lagerbladet och osten. Smaka av med salt och peppar. Vispa ordentligt och låt sjuda ca 5 min. Sila. Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra fisken lätt på båda sidor. Smörj en rymlig ugnssäker form. Bred ut ett lager parmesansås i botten på formen och därefter lasagneplattor så att det täcker, lasagneplattorna behöver inte kokas i förväg. Lägg på den röda fisken först, därefter parmesansås, tomatsås, ett lager lasagneplattor, den vita fisken, tomatsås, parmesansås, lasagneplattor och slutligen ett lager parmesansås. Strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. tills ytan bubblar och har fått fin färg. Servera rykande het med tomatsallad.



Saffransskorpor

Ett recept ur boken Sweet christmas av Leila Lindholm. Jag är ju inte så förtjust i skorpor, men vet ju att andra är de... så detta är för att bjuda på!


Ca 35 skorpor

100 g smör

2 påsar (1 g ) saffran

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

5 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffranet, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i bunken. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna och sänk temperaturen till 125 grader. Skär de varma längderna med en sågtandad kniv i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

Chocolate gingerbread cookies

Ett recept ur boken Sweet christmas av Leila Lindholm. Verkligen supergoda kakor. Som chocolatechip cookies, fast med pepparkakssmak. Hade tänkt bjuda på dom när vi ska ha julbord hemma... men de kommer hinna ta slut innan, för de va så sjukt goda! 


Ca 24 kakor

125 g smör

1 tsk färsk riven ingefära

1 dl ljust muscovadosocker 

1 dl ljus sirap

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kanel

1 krm malen kryddnejlika

1 krm riven muskotnöt

1 tsk kakao av god kvalitet

200 g mörk choklad, 70 %

1/2 dl råsocker (att rulla dem i)

Vispa smör, ingefära, muscovadosocker och sirap fluffigt. Blanda samman vetemjöl, bikarbonat, kryddor och kakao. Hacka chokladen grovt och vänd ner den. Blanda samman allt till en deg och forma till en lång rulle. Klä rullen i plastfilm och låt degen vila i kylen några timmar. Sätt ugnen på 175 grader. Skär degrullen i 24 bitar, forma dem till bollar och rulla sedan bollarna i en skål med råsocker. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda kakorna gyllene, cirka 14 minuter. 

Helstekt kalkon

Fick för mig att jag skulle bjuda familjen på en thanksgivingmiddag. Hade aldrig gjort helstekt kalkon förut så det var ju lite kul att testa! Och det blev väldigt gott! Receptet hittade jag på Ingelsta kalkons hemsida. 


Ca 8 portioner

1 st kalkon, tinad eller färsk, ca 5 kg

Fyllning:

4 st äpplen (t.ex. Aroma eller Ingrid Marie)

75 g smör i bitar

125 g katrinplommon

200 g rödlök i bitar

2 kvistar timjan

2 kvistar rosmarin

2 kvistar salvia

Att pensla med:

kinesisk soja

50 g smält smör

salt & peppar


Ta ur påsen ur kalkonen. Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen. Blanda smöret med kryddor och soja. Pensla kalkonen runt om. Lägg kalkonen i en ugnsfast form och stek i 225°C varm ugn i ca 30 minuter. Tag ut formen och sänk temperaturen till 175°C. Häll på vatten. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska visa +70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.

Till såsen, sila skyn och tillsätt grädde, låt koka upp. Red av med mjöl utrört i vatten. Smaka av med salt, peppar och portvin eller gelé.


torsdag 22 november 2018

Musselgryta med sötpotatis och kokosgrädde

Ett recept jag sparat från nån Buffétidning från Ica. Hade glömt bort det, så vet inte hur länge det legat. Det blev helt okej, men måste erkänna att jag ändå bleck ute besviken... såg så himla gott ut på bilden. 


4 portioner

700 g sötpotatis

1 stor röd paprika

1-2 tsk röd currypaste

1 burk kokosgrädde (ca 400 ml)

2 msk asiatisk fisksås

1 msk färskpressad limejuice

1 tsk flytande honung

100 g babyspenat

1 burk blåmusslor i lake (360 g)

1 frp frysta, tinade blåmusslor (450 g)

1 kruka thaibasilika 

Rapsolja

Salt och svartpeppar

Kokt basmatiris till servering

Skala och dela sötpotatisen på längden, skär i cm-tjocka skivor. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Hetta upp 1 msk olja i en stor gryta, bryn sötpotatis och paprika hastigt. Tillsätt currypasten och låt fräsa 1 minut under omrörning. Häll i kokosgrädde, fisksås, limejuice och honung. Låt sjuda på svag värme utan lock 15-20 minuter, tills potatisen är mjuk. Lägg i spenaten och låt den sjunka ihop ett par minuter. Lägg i musselkött med laken och blåmusslor med skal och låt sjuda ytterligare ca 5 minuter under lock. Smaka ev av med salt och peppar. Riv över thaibasilika och servera med ris. Bjud mer fisksås till för den som vill ha.

onsdag 21 november 2018

Kokt rimmad fläsklägg med rotmos och senapscrème 

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En riktig klassiker! Supergott! Gillade även senapscrèmen till. Lite extra lyxigt istället för bara vanlig senap.


4 portioner

4 fläskläggar

1 gul lök

10 kryddpepparkorn

4 kryddnejlikor

4 lagerblad

2 kvistar färsk timjan

Senapscrème:

1 knippe gräslök

1 dl creme fraiche

1 tsk Colman’s senapspulver

2 tsk dijonsenap

Rotmos:

1 stor kålrot

2-3 morötter

3-4 potatisar

2 msk smör

Ev. Salt

Mald kryddpeppar och mald kryddnejlika

Till servering:

Ev. Stark senap

Täck läggarna med kallt vatten i en kastrull och koka upp. Låt koka häftigt någon min. Ta upp dem med hålslev och spola av med kallt vatten. Rengör grytan, lägg tillbaka köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skär löken i bitar. Tillsätt löken och kryddorna när vattnet med läggen kokat upp. Sänk värmen och låt köttet sjuda tills det är mört, 1 1/2 - 2 timmar eller tills det släpper från benen. 

Skär gräslöken fint till senapscrèmen. Rör ihop alla ingredienser och ställ kallt. 

Skala och skär rotsakerna till rotmoset i bitar. Koka kålroten och moroten i lite spad från läggkoket (som du smakat av sältan på). Låt koka 1/2 timme. Tillsätt potatisen och koka den mjuk. Passera allt genom en potatispress. Bryn smöret och rör ned det i moset. Smaka av med salt, mald kryddpeppar och mald nejlika. Värm köttet och servera rykande varmt med rotmoset och senapscrèmen. Stark senap är också gott till.

Raggmunk med fläsk

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En riktig klassiker. Gott! 


4 portioner

1 kg potatis

1 ägg

1 msk mjöl

Smör och stekflott till stekning

Salt och peppar

Garnityr:

800 g sidfläsk i skivor

Smör och olja till stekning

Till servering:

Rårörda lingon

Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan om det behövs. Vispa ihop ägg och mjöl samt vänd ned den rivna potatisen i smeten. Blanda allt snabbt, salta och peppra. Stek fläsket frasigt och gyllenbrunt, inte för länge för då blir det hårt och torrt. Börja stekningen med lite olja och smör i pannan. När fläsket är klart häller du av flottet men sparar det till stekningen av raggmunkarna. Håll fläsket varmt. Bryn smör och lite fläskflott i en stor stekpanna, klicka ut smeten och platta till så tunt som möjligt. Stek raggmunkarna frasiga och gyllenbruna på båda sidor. Servera rykande varmt med fläsket och rårörda lingon.

Vardagscurry med kyckling

Ett recept jag hittade i nån tidning för längesen. Hade glömt att jag hade sparat receptet, men så hittade jag det här om dagen. Var väldigt lätt att göra och var supergott. Tycker att mango chutney passar bra till!

Jag hoppade över koriandern... men du gör såklart som du vill! 


4 portioner

1 msk malen spiskummin

(1 msk malen koriander)

2 tsk gurkmeja

1 tsk chiliflakes

1 tsk mortlade kardemummakärnor

2 msk olja

2 gula lökar, klyftade

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk riven ingefära

2 msk tomatpuré

500 g krossade tomater

400 ml kokosmjölk

Salt och honung

1/2 broccoli (125 g)

2 färdiggrillade kycklinglår eller stekta kycklingfiléer

Till servering:

3 dl ris

(1 kruka koriander, grovhackad)

1 lime, i klyftor

Koka riset. Fräs alla torra kryddor i olja under omrörning tills de börjar dofta. Tillsätt lök, vitlök, ingefära och tomatpuré. Stek någon minut till. Häll i krossade tomater och kokosmjölk. Låt småputtra ca 10 min. Smaka av med salt och honung. Skär broccolin i mindre buketter och dra loss kycklingköttet från benen. Lägg broccoli och kyckling i grytan och koka tills broccolin är något mjuk och kycklingen varm. Servera med ris, koriander och lime. 

Smörstekta äppelringar med kardemummasmulor och vaniljglass

Ett recept från boken Smulpajer av Maria Öhrn. Gick snabbt att göra, så passade perfekt när jag inte hade förberett någon efterrätt.


4-6 portioner

Vaniljglass

Kardemummasmulor:

2 dl havregryn

1 liten nypa salt

1/2 tsk malen eller finstött kardemumma

50 g kallt smör

1/2 dl brun farin

Äppelringar:

3 medelstora äpplen (ca 500 g)

Smör

Brun farin

Kanel

Mät upp havregryn, salt och kardemumma. Tillsätt det kalla smöret skuret i mindre bitar och finfördela smöret i havregrynen med fingertopparna. Tillsätt farinet och arbeta ihop till en smulig massa. Grädda smulorna i en ugnsform i mitten av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter eller tills de fått lite färg. Rör runt i smulorna då och då så att de blir jämnt gräddade. Låt svalna. Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i skivor, knappt en halv cm tjocka. Lägg en ordentlig klick smör i stekpannan och låt det bli gyllenbrunt. Strö lite farin och kanel över äppelskivorna och lägg några i taget med den sockrade sidan neråt i stekpannan. Låt dem steka någon minut på medelvarm platta och strö även skivornas ovansida med farin och kanel. Vänd skivorna och stek dem tills de blivit lite mjuka och genomskinliga. Stek resten av skivorna och servera genast med vaniljglass och kardemummasmulor.

lördag 10 november 2018

Linssoppa med lime, vitlöksbröd och parmesan

Ett recept från Linas matkasse. Enkelt att göra och gott! Passade perfekt som lunch.


2 portioner

3 morötter

1 gul lök

Olivolja

250 g cocktailtomater 

4 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

5 dl vatten

1/2 dl creme fraiche

1 frp röda linser (sköljda o avrunna)

1 tärning grönsaksbuljong

1/2 msk paprikapulver

1 tsk socker

1 tsk sambal oelek

1/2 frp surdegspavé

Flingsalt

1 lime

1 frp bladpersilja

3/4 frp riven parmesan

Skala och slanta morötterna. Tärna löken. Hetta upp 1 1/2 msk olivolja i en stekgryta. Fräs lök, morötter och cocktailtomater och 2 pressade vitlöksklyftor 1-2 min. Tillsätt tomatpuré, vatten, creme fraiche, röda linser, grönsaksbuljong, paprikapulver, socker och sambal oelek. Låt puttra fram till servering. 

Dela bröden på hälften. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och gnid in brödet med 2 pressade vitlöksklyftor, lite olivolja och lite flingsalt. Rosta mitt i ugnen i 6-7 min.

Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt rivet skal och pressad saft från limen. Smaka av med salt. Finhacka bladpersiljan. Toppa linssoppan med parmesan och persilja. Ringla över lite olivolja och servera med vitlöksbröd.


Italienska köttbullar i tomatsås med tripolinepasta och rosmarin

Ett recept från Linas matkasse. Gott och lätt att göra!


180 g tripolinepasta 

1/4 förp. Riven parmesan

2 vitlöksklyftor

1/2 msk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

Salt och svartpeppar

250 g nötfärs

Olja

1 burk konserverade körsbärstomater

1/4 dl creme fraiche

1 tsk torkad timjan

1 tsk balsamvinäger

1 tsk honung

1 tomat

1 röd paprika

1 bananscharlottenlök

1/2 frp ruccola

1 tak balsamvinäger

1/2 kruka rosmarin

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda parmesan, pressad vitlök, oregano, timjan, 2 krm salt och lite nymald svartpeppar och nötfärs i en bunke. Forma färsen till 6-8 köttbullar. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna och bryn köttbullarna runtom 3-4 min. Tillsätt konserverade körsbärstomater, creme fraiche, timjan, 1/2 tsk salt, balsamvinäger och honung i stekpannan. Låt puttra under lock 6-9 min. tills köttbullarna är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader).

Skiva tomaten, paprikan och bananscharlottenlöken. Blanda med ruccola och balsamvinäger. Lägg på ett fat och strö över lite salt och nymald svartpeppar. Grovhacka rosmarinen och strö över italienska köttbullarna och servera med tripolinepasta och sallad.

Kycklingschnitzel med rosmaringremolata, coleslaw och citron

Ett recept från Linas matkasse. Helt okej rätt.


2 portioner

450 g småpotatis

Olivolja

Salt och svartpeppar

1 bananscharlottenlök

1 frp coleslawmix

1/2 dl creme fraiche

2 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk sambal oelek

1 tsk honung

1 vitlöksklyfta

1/2 kruka rosmarin

1 citron

Ströbröd

300 g minutfilé av kyckling

Värm ugnen till 250 grader. Lägg potatisen i en smord ugnsform. Blanda med lite olivolja och salt. Rosta högt upp i ugnen 20-25 min. Skiva bananscharlottenlöken tunt och lägg i en bunke. Blanda med closlawmixen, vmcremw fraiche, dijonsenap, vitvinsvinäger, sambal oelek, honung, pressad vitlök, 2 krm salt och lite nymald svartpeppar. 

Hacka rosmarinbladen. Finriv skalet från citronen. Blanda på skärbrädan och spara till senare. 

Häll ströbröd på en tallrik. Krydda ca 300 g minutfilé med 1/2 tsk salt och lite nymald svartpeppar. Vänd kycklingen i ströbrödet. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek schnitzlarna på medelvärme 4-6 min per sida tills de är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader). Strö gremolatan över schnitzlarna. Klyfta den använda citronen. Servera kycklingschnitzel med coleslaw, rostad potatis och citronklyftor.


Ingefärsstekt torsk med het sallad och sojakräm

Ett recept från Linas matkasse. Helt okej rätt. Men tyvärr är jag inte superimponerad av hennes mat..tycker att de är lite onödigt konstiga grejer...


2 portioner

1 3/4 dl jasminris

1/2 dl creme fraiche

1 tsk soja

1 bit ingefära

1 frp coleslawmix

1/2 frp ruccola

olivolja

1 tsk sambal oelek

1 tsk vitvinsvinäger

2 krm socker

salt och svartpeppar

300 g torskfilé

1 frp. Rädisor

2 msk vatten

1 msk japansk soja

1/2 tsk socker

1 lime

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Lägg creme fraiche i en liten skål och blanda med soja. 

Skala och finriv ingefäran (1-2 msk). Lägg hälften av ingefäran i en skål, spara resten till senare. Blanda med coleslawmix, ruccola, 1 msk olivolja, sambal oelek, vitvinsvinäger, socker och 2 krm salt. Krydda torsken med 2 krm salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek fisk och rädisor 2-3 minuter. Tillsätt resten av ingefäran, vatten, soja och socker. Vänd fisken och sjud 1-2 min. tills fisken är klar. Finriv skalet från 1 lime och strö över fisken. Klyfta den använda limen. Servera ingefärsstekt torsk med het sallad, sojakräm, nykokt jasminris och limeklyfta.


Ribbestek med rödkål

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En utav mina favoriter! Så himla gott! Passade på att göra detta till min pappa som födelsedagsmiddag. Uppskattat av oss alla!

Jag hoppade över grönsakerna i ugnen och tog istället kokt potatis till. Mot slutet fick jag även höja upp steken i ugnen och sätta på grillvärme för att få svålen krispig o fin.



4 portioner

1- 1 1/2 kg ribbestek av fläsk, med svål

4 tsk hel kummin

Ett par nävar smålökar

8-10 späda morötter

700 g småpotatisar

Salt och peppar

Till servering:

Rödkål

2-3 dl äppelmos

2-3 msk rivennpepparrot

Skysås

Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga rödkålen, om du vill att den skall vara hemlagad. 

Gnid in köttsidorna med salt, peppar och kummin. Var mycket noga med att varken salt eller kryddor kommer på svålen, då blir den nämligen inte krispig i slutändan. Låt steken vila en stund innan du ställer den i ugnen. Lägg steken med svålen nedåt i en braspanna och fyll på med ca 2 cm vatten. Ställ in pannan i mitten av ugnen ca 30 min. eller tills nästan allt vatten kokat in. Vänd steken och sänk temperaturen till 175 grader. Tillsätt ev. en liten skvätt vatten till om det ser ut att brännas vid. Ställ in i ugnen igen ca 1 1/2 timme. Ös den ofta med vätskan från steken. Ugnsbaka grönsakerna direkt i grytan. Skala lökarna. Skala morötterna. Skala och skiva potatisen. Tillsätt grönsakerna runt steken när ca 30 min. återstår av stektiden. När svålen börjar välla upp närmar sig njutningen. Värm rödkålen så att den är varm när steken är färdig. Blanda pepparroten med äppelmoset. Skiva upp steken, salta och peppra på snittytan och servera med rödkål, äppelmos och skysåsen vid sidan om.


Snapsansjovis

Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. Det var helt okej som en liten förrätt. Gott, men såg mycket godare ut på bilden i kokboken...


4 portioner

2 burkar ansjovisfiléer a 125 g

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1/2 msk rödvinsvinäger

Peppar

Garnityr:

Dillkvistar

Till servering:

Rostat vitt bröd eller rostat knäckebröd

Smör

Lagrad ost

Häll av spadet från ansjovisen och lägg den i en skål. Skala och hacka rödlöken och vitlöken. Rör ihop olivolja och vinäger, peppra. Tillsätt rödlök och vitlök och häll marinaden över ansjovisen. Rör om lite och garnera med dillkvistar. Låt stå och dra något medan du dukar fram de övriga tillbehören. 

Dillkött

Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. En riktig klassiker! Gott!


6 portioner

1 1/2 kg kalvkött, lammkött eller älgkalvkött, tex rygg, bog eller rev

1 stor gul lök

1 purjolök

2-3 morötter

1 palsternacka

Salt

6-8 vitpepparkorn

8-10 kryddpepparkorn

4 hela kryddnejlikor

4 lagerblad

Dillstjälkarna från såsen

1 tsk timjan

Dillsås:

3 knippen dill

1 msk mjöl

1 msk smör

5 dl mustig buljong från köttkoket

Ev. 1-2 kalvbuljongtärningar

2 dl gräddmjölk (1 1/2 dl mjölk, 1/2 dl grädde)

2 msk ättiksprit (12%)

4 msk socker

Salt och peppar

Till servering:

Kokt mjölig potatis

Skala och skär löken i grova bitar. Ansa och skär purjolöken i sneda bitar. Skala och skär morötter och palsternacka i sneda bitar. Lägg köttet i kallt vatten i en rymlig gryta och låt koka upp. Koka högst 1 min., ta upp köttet med hålslev och spola av det som hastigast. Gör rent grytan och koka upp köttet i nytt vatten (tänk på att det ska finnas plats för grönsakerna också). Mät upp hur mycket vatten du häller i. Tillsätt salt, börja med 1 tsk per liter vatten och smaka av sältan längre fram. När köttet kokat upp lägger du i löken, grönsakerna, dillstjälkarna och kryddorna och låter sjuda max 1 timme. Har du ben med i koket är köttet färdigt när det släpper från benen, annars kan du känna med en provsticka. Efter 1/2 timme plockar du upp morötterna och palsternackan med en hålslev, de skall vara med igen vid servering. Skall köttet serveras samma dag kan du lägga på en kvarts koktid. Om det skall serveras dagen efter låter du det svalna i sitt eget spad. Ta upp köttet och skumma av buljongen till såsen. Kall buljong är lätt att skumma av, om den är varm vill fettet gärna flyta omkring. Men försök i alla fall. Om du har kokat köttet dagen före värmer du det i den buljong du inte behöver till såsen. Skär köttet i bitar. 

Hacka dillen till såsen ganska fint. Fräs mjölet i smöret i en kastrull. Späd med silad buljong och gräddmjölk. Smaka av buljongen, om den inte är tillräckligt kraftig i smaken tillsätter du 1-2 buljongtärningar. Såsen skall vara precis på gränsen mellan simmig och tjock. Börja smaksättningen med 1 msk ättiksprit och 2 msk socker. Smaka av så att det är lagom balans mellan sött och surt. Smaka av med salt och peppar. Behövs det mer syrlighet tillsätter du ytterst lite ättiksprit. När du tycker att balansen är bra vänder du ner dillen. Det skall vara rikligt med dill. Lägg slutligen ned köttet i såsen tillsammans med de sparade grönsakerna från koket och låt allt bli genomvarmt. Servera allt ångande hett med potatis.

Frasiga fläskpannkakor

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Enkelt och gott recept!


4 port.

400 g skivat rimmat sidfläsk

5 ägg

2 dl siktat vetemjöl

3 dl mjölk

2 dl grädde

1/2 tsk strösocker

1/2 tsk salt

1/2 msk smör till stekning

1 dl sodavatten

Till servering:

Rårörda lingon

Vispa äggen fluffiga i en stor bunke. Sikta över mjölet och vispa ihop. Tillsätt mjölken, grädden, sockret och saltet. Vispa till en jämn smet. Om det finns små klumpar kvar, sila den genom en grov sil. Ställ bunken åt sidan och låt smeten svälla lite. Dela fläsket i 2-3 cm stora bitar. Stek dem frasiga i lite smör, låt rinna av på hushållspapper. Spara fettet i pannan. Rör ned sodavattnet i smeten. Hetta upp en pannkakslagg, lägg i 1 tsk stekflott, en liten klick smör och några fläskbitar. Häll i knappt 1 dl smet och fyll ut den i pannan. Stek pannkakorna vackert frasiga och gyllenbruna på båda sidor. Servera bums med rårörda lingon.

söndag 4 november 2018

Bondsoppa med ruccolaolja 

Ett recept från Linas matkasse. En helt okej soppa, men inget jag kommer att göra igen. 


Ca 4 portioner

1 bakpotatis

1 morot

1/2 purjolök (mörkgröna delen)

Olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad oregano

1 msk vitvinsvinäger

7 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 frp vita bönor

Ev lite citronsaft

Ruccolaolja:

1/2 frp ruccola

1 citron

1 msk vatten

1 1/2 msk olivolja

2 krm chili flakes

2 krm salt

Till servering:

1 dl matyoghurt 

Skala och tärna potatisen och moroten. Strimla purjolöken. Hetta upp olivolja i en stekgryta. Fräs potatis, grönsaker och pressad vitlök. Tillsätt timjan, oregano, vitvinsvinäger, vatten och buljong. Sjud 10-12 min, tills potatisen är mjuk. Häll av och skölj bönorna. Rör ner i grytan och sjud 1-2 min. Smaka av med lite citronsaft och salt. Ringla ruccolaolja över soppan. Servera med matyoghurt.

Ruccolaolja:

Grovhacka sköljd ruccola och lägg i en mixerbunke. Tillsätt finrivet skal och pressad saft från 1 citron, vatten, olja, chili flakes och salt. Mixa slät med stavmixer.


söndag 21 oktober 2018

Friterade fiskfiléer

Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. Det var väldigt gott, men både jag och min sambo som är väldigt förtjusta i skagenröra, var väldigt överens om att det hade passat bättre med remouladsås till.


4 portioner

Ingredienser:

800 g spättafiléer

1 knippe persilja

Saften av 1/2 citron

Några droppar worcestershiresås

Ca 2 dl vetemjöl

2 uppvispade ägg

Ca 2 dl pankoströbröd eller vanligt ströbröd 

1 liter olja till fritering (ej oliv)

Salt och peppar

Skagenröra:

1/2 kg färska räkor

1 rödlök

1/2 knippe finskuren gräslök

1 dl majonnäs

1/2 dl gräddfil

2 tsk riven pepparrot

Saften av 1/2 citron

Några droppar worcestershiresås

Salt och peppar

Till servering:

Skagenröra

1/2 knippe persilja

Citronklyftor

Kokt potatis eller pommes frites

Börja med att marinera fiskfiléerna 1 timme. Finhacka persiljan och blanda med citronsaften och worcestershiresåsen till en ganska torr marinad. Lägg fisken med marinaden i en tät plastpåse, knyt ihop och vänd påsen försiktigt så att fisk och marinad blandas. Gör i ordning skagenröran: skala och dela räkorna om de är stora. Skala och finhacka rödlöken. Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar, citronsaft och worcestershiresås. Ställ svalt. 

Hetta upp oljan till 180 grader i en rymlig kastrull och mät temperaturen med en karamelltermometer - eller en liten bit vitt bröd. Om brödbiten blir brun på ca 60 sek. är oljan lagom het. Fast bäst är att använda en fritös. Dubbelpanera fiskfiléerna. Vänd dem först i mjöl med salt och peppar i, sedan uppvispat ägg. Avsluta med att vända dem i ströbrödet. Klappa fast paneringen lätt så att den sitter. Fritera fiskfiléerna 3-4 åt gången tills de är gyllenbruna, låt dem rinna av någon min. på hushållspapper och lägg dem på ett varmt fat. Avsluta med att fritera persiljan i 10-15 sek., det är viktigt att persiljan är torr när man lägger den i oljan. Servera fisken genast med persiljan, skagenröran, citronklyftor och kokt potatis eller pommes frites.

Slottsstek med gräddsås

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Riktig farmor mat. Så himla gott!



4 portioner

800 g nötinnanlår, rostbiff eller fransyska

1 gul lök

1 morot

1 palsternacka

2 lagerblad

8 hela vitpepparkorn

6 kryddpepparkorn

6 ansjovisfiléer

Ca 6 dl vatten

Salt och peppar

Smör

Gräddsås:

2 dl vispgrädde

2 msk vinbärsgelé

Salt och peppar

Ev. Lite spad från ättiksgurka

Ev. Lite ansjovisspad

Ev. Maizena till redning

Till servering:

Lättkokta grönsaker

Kokt potatis

Inlagd gurka

Svartvinbärsgelé

Putsa köttet och bind upp det med ett steksnöre för att få en jämn koktid och fina skivor. Bryn köttet väl i smör, krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en stekgryta. Skala lök och rotfrukter och skär dem i grova bitar, bryn dem lätt i pannan och lägg ner dem med köttet. Tillsätt kryddor och ansjovisfiléer, slå på vatten så att det täcker köttet till hälften. Koka på svag värme under lock 75-90 minuter tills köttet känns mört, prova med en sticka. Späd med vatten under tiden om det behövs.

Ta upp köttet och vira in det i smörpapper eller plastfolie så att det inte torkar. Koka ner skyn tills ca 3 dl återstår, sila över skyn i en kastrull. Tillsätt grädde, svartvinbärsgelé och eventuellt gurkspad, smaka av med salt och peppar. Såsen ska ha en mild antydan till ansjovis, tillsätt lite ansjovisspad om det behövs. Red såsenmed maizena om den känns tunn. Låt köttet vila en kvart innan det skivas. Skär ganska tunna skivor och lägg dem på ett varmt fat. Slå lite sås över och servera med lättkokta grönsaker och kokt potatis. Svartvinbärsgelé och inlagd gurka är också gott till

Kycklingsoppa 

Blev lite sugen på kycklingsoppa och slängde ihop denna av det jag hade hemma. Min dotter bokstavligen slevade i sig! Hon åt FYRA portioner! Antar att den har väldigt milda och goda smaker, så den passade henne extra bra.


1 grillad kyckling

2 majskolvar

3 morötter

1/2 purjolök

1 bit rotselleri

2-3 msk kycklingfond

Salt och peppar

2 dl ris

Skala och tärna grönsakerna och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker. Blanda i kycklingfond, salt och peppar efter smak. Häll i 1-2 dl okokt ris. Låt koka ca 15 min under tiden som du rensar kycklingen. Blanda i kycklingen och servera direkt. 

Kokta kycklinglår i dragonsås

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Väldigt gott!


4-5 portioner

Ingredienser:

1 1/2 kg färska kycklinglår

2 gula lökar

2 morötter

2 dl torrt vitt vin

1 knippa färsk dragon eller 1 1/2 msk torkad

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

Salt

Grönsaker:

2 morötter

2 palsternackor

(4 potatisar)

2 salladslökar

Sås:

2 dl vispgrädde

1 msk dijonsenap

3 dl creme fraiche

2 msk dragonvinäger

1 knippe färsk dragon

Salt och peppar

Till servering:

Potatis kokta med grönsakerna eller kokt ris

Skölj kycklinglåren noga och lägg dem i en gryta. Slå på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl. Skala och skär lökarna i klyftor. Skala och skär morötterna i bitar. Tillsätt  morötter, lök, vin och kryddor. Börja med 1/2 tsk salt per liter vatten och smaka av sältan senare när buljongen är reducerad. Låt sjuda på svag värme tills låren blivit möra, 25-30 min. Ta upp kycklingbitarna och håll dem varma, förslagsvis inlindade i folie. 

Gör iordning grönsakerna: skala och skär morötterna och palsternackorna i stavar. (Skala och skiva potatisarna). Ansa och dela salladslökarna. Koka dem nätt och jämnt mjuka i buljongen, håll dem sedan varma. Reducera kokspadet tills 1/2 liter kraftig, välsmakande buljong återstår. Sila buljongen och häll tillbaka i grytan. Tillsätt grädde, senap och creme fraiche. Smaka av med dragonvinäger till önskad syrlighet, här får smaklökarna avgöra vad som är lagom. Smaka även av om det behövs mer salt och peppar. Sila såsen. Häll tillbaka i en kastrull och håll varm. Plocka dragonbladen från kvistarna. Finhacka bladen och lägg dem i såsen. Lägg upp kycklinglåren på ett varmt fat och ringla den heta såsen över. Serveras ris till kycklingen kan man utesluta potatisen. 

Pappardelle al pollo - pasta med kyckling, purjolök och parmesan

Ett recept från Linas matkasse. Gott! Enkelt att göra!


4 portioner

180 g pappardellepasta

1/2 purjolök

250 g cocktailtomater

300 g kycklingfilé

1 msk smör

1/2 tsk salt

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad salvia

Svartpeppar

2 vitlöksklyftor

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk vetemjöl

1 dl mjölk

1/2 tärning kycklingbuljong

1/2 frp riven parmesan

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skär purjolöken (den ljusa delen), i cm- tjocka skivor och dela tomaterna. Skär kycklingen i mindre bitar. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek kycklingen på hög värme 2-3 min runt om, tills den fått fin färg. Krydda med salt, timjan, salvia och lite nymald svartpeppar. Tillsätt tomater, purjolök, pressad vitlök och vitvinsvinäger. Fräs ytterligare 2-3 min. Pudra över mjöl. Rör ner mjölk och smulad kycklingbuljong. Sjud 3-4 min. tills kycklingen är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Blanda nykokt pasta med kycklingpannan. Servera med riven parmesan. 


Mandeltårta med smörkräm och flagad mandel - Oscar II:s tårta

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Gjorde denna tårtan när min sambo fyllde år. Min pappas fru brukar ofta göra den, så har ätit den många gånger förut. Verkligen supergod!


6-8 portioner

Botten:

150 g skalad sötmandel

5 äggvitor

2 dl strösocker

Kräm:

1 1/2 dl grädde

1 dl socker

5 äggulor

150 g smör

Garnering:

1 dl flagad mandel

Eventuellt färska hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Mal sötmandeln fint. Lägg äggvitorna i en väl rengjord bunke och vispa vitorna med elvisp till ett fast skum, tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills du kan vända bunken upp och ner. Vänd ner den malda sötmandeln. Rita två cirklar, ca 24 cm i diameter, på var sitt bakplåtspapper, bred ut smeten innanför cirklarna och grädda 15-20 minuter. Lossa bottnarna från pappret och låt dem svalna. Koka upp grädde och socker i en kastrull, tillsätt gulorna och sjud tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från värmen och klicka i smöret lite i taget. Vispa för hand till en blank och slät kräm. Låt svalna. Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr panna. Montera tårtan när alla tre komponenter har svalnat. Bred över hälften av krämen på en botten. Lägg den andra botten ovanpå och stryk ut resterande kräm i ett jämt lager. Strö över de rostade mandelflagorna.

onsdag 17 oktober 2018

Parmesanrostade grönsaker med bulgur och ruccoladressing

Ett recept från Linas matkasse. Förvånansvärt gott. Såg lite trist ut på bilden, men de rostade grönsakerna blev väldigt goda. 


1 bit rotselleri

1/2 fänkål

1 frp kikärtor

1 tsk torkad timjan

Salt

1 frp parmesan

125 g bulgur

1 citron

1/2 frp ruccola

1 vitlöksklyfta

2 msk vatten

1 msk olivolja

1 päron

1 frp grekisk yoghurt

Värm ugnen till 250 grader. Skala och tärna rotsellerin. Klyfta fänkålen. Häll av och skölj kikärtorna. Lägg allt i en smordugnsform och blanda med lite olivolja, timjan och 2 krm salt. Strö över 1/2 frp riven parmesan. Rosta i mitten av ugnen 14-16 min. Använd gärna grillfunktionen de sista minuterna. Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.

Finriv skalet från citronen och grovhacka ruccolan. Lägg i en mixerbunke med pressad vitlök, 1/2 frp riven parmesan, vatten, 1 msk olivolja och 2 krm salt. Mixa med stavmixer. Smaka av med pressad saft från den använda citronen. Klyfta resten av den använda citronen och skär päronet i mindre bitar. Vänd ner ruccoladressingen i den nykokta bulguren. Servera med parmesanrostade grönsaker, grekisk yoghurt, citronklyftor och päron.

Spaghetti con gamberetti - het pasta med räkor och mozzarella 

Ett recept från Linas matkasse. Gott!


180 g spaghetti 

2 tomater

1 röd chili

1 bananscharlottenlök

1 burk räkor

1 citron

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

1 msk vitvinsvinäger

Salt och peppar

1/2 frp ruccola

1 frp mozzarella

Koka spaghettin i lättsaltat vatten. Spara 1 dl av vattnet. Tärna tomaterna. Skiva chilin och löken. Häll av spadet från räkorna. Finriv skalet från citronen och lägg undan till servering. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs tomat, lök, chili, pressad vitlök, tomatpuré och vitvinsvinäger 1-2 min. Tillsätt räkorna och fräs hastigt på hög värme, max 30 sek. Ta från värmen och tillsätt pressad saft från den använda citronen (1-2 msk) och 2 krm salt. Blanda chiliräkor, nykokt spaghetti, det sparade kokvattnet och ruccola. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Toppa spaghetti con gamberetti med finrivet citronskal och rivna bitar av mozzarella. Servera direkt!

Äppelbräserade fläskkotletter med fänkål och rosmarin

Ett recept från Linas matkasse. Helt okej!


2 portioner

1 3/4 dl jasminris

300 g fläskkotletter

Salt och svartpeppar

1 bananscharlottenlök

1/2 fänkål

1 äpple

1 tsk torkad timjan

1 vitlöksklyfta

1/2 msk vitvinsvinäger

2 tsk honung

1/2 msk vetemjöl

2 dl mjölk

1/2 tärning kycklingbuljong

1/2 kruka rosmarin

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skiva fläskkotletten i två delar. Krydda med salt och peppar. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna. Stek köttet 2-3 min per sida. Lägg kotletterna på en tallrik. Spara pannan. Klyfta löken, tärna fänkål och äpple. Hetta upp lite olivolja i den använda pannan. Fräs grönsakerna, timjan och pressad vitlök 1-2 min. Tillsätt vitvinsvinäger och honung. Fräs ytterligare 1-2 min. Pudra vetemjöl över pannan. Vispa ner mjölk och smulad kycklingbuljong. Lägg ner kotletterna och sjud 3-4 min, tills de är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader). Hacka bladen från rosmarinen. Strö rosmarin över äppelbräserade kotletterna och servera med nykokt jasminris.

Italiensk köttfärslimpa med kalamonoliver

Ett recept från Linas matkasse. Helt okej!


450 g småpotatis

1 bananscharlottenlök

1/4 dl ströbröd

1/2 dl mjölk

1 vitlöksklyfta

1 tsk torkad rosmarin

Salt och peppar

250 g nötfärs

1 burk krossade tomater

1/2 dl vatten

1 frp svarta oliver

1 tsk torkad salvia

1/2 tsk socker

2 krm chili flakes

1/2 kruka rosmarin

Värm ugnen till 250 grader. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Finhacka bananscharlottenlöken. Blanda lök, ströbröd, mjölk, pressad vitlök, rosmarin, salt, svartpeppar och nötfärs i en bunke. Forma färsen till en limpa, lägg i en smord ugnsform. 

Häll krossade tomater i en skål. Blanda med vatten, svarta oliver, salvia, socker, chili flakes och 2 krm salt. Häll ner tomatsåsen i formen med köttfärslimpan. Tillaga mitt i ugnen 20-25 min. tills köttfärslimpan är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Hacka färsk rosmarin. Ringla lite olivolja och strö lite flingsalt över potatisen.

Nötfärspizza med mozzarella, tomatsallad och ruccola

Ett recept från Linas matkasse. Gott!


1 gul lök

250 g nötfärs

2 vitlöksklyftor

2 tsk torkad rosmarin

Salt och peppar

2 msk tomatpuré

1 dl vatten

1 frp mozzarella

2 pizzabottnar

1/2 msk torkad oregano

2 tomater

1/2 frp ruccola

1 tsk vitvinsvinäger

Chiliflakes

Värm ugnen och en ugnsplåt till 250 grader. Skiva löken tunt. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Fräs lök, nötfärs, pressad vitlök, rosmarin, salt och lite nymald svartpeppar på hög värme 3-4 min. Tillsätt tomatpuré och vatten. Sjud 2-3 min, tills färsen är helt genomstekt. Fördela färsen och rivna bitar av mozzarella över pizzabottnarna. Strö över oregano. Lägg på den varma plåten och grädda i mitten av ugnen 10-12 min tills pizzan fått fin färg. Skiva tomaterna och lägg i en skål. Blanda med ruccola, vitvinsvinäger, lite salt och nymald svartpeppar. Toppa pizzorna med tomatsalladen och lite chili flakes.

Ugnsbakad lax med frästa grönsaker och kall senapssås

Fick ett erbjudande om att testa Linas matkasse med rabatterat pris i tre veckor, så detta receptet är därifrån. Helt okej! 


2 portioner

500 g potatis

300 g laxfilé

Salt och peppar

1 dl matyoghurt

1 vitlöksklyfta, pressad

1 tsk dijonsenap

1 tsk + 1 tsk flytande honung

1 frp rädisor

150 g sugar snaps

Värm ugnen till 200 grader. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Krydda laxen med salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform. Tillaga mitt i ugnen 15-18 min. Eller tills fisken är klar. 

Senapssås:

Blanda matyoghurt, 1 pressad vitlöksklyfta, dijonsenap, 1 tsk honung och 1 krm salt i en liten skål. 

Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Fräs rädisorna 2-3 min. Tillsätt 1 tsk honung och sugar snaps. Fräs ytterligare 1 min. Krydda med salt och nymald svartpeppar. 

Servera ugnsbakad lax med nykokt potatis, frästa grönsaker och senapssås. 


måndag 1 oktober 2018

Marängsviss enligt Werner Vögeli

Ett recept från boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Marängsviss är ju så himla gott!


4 portioner

Maränger:

4 äggvitor

1 3/4 dl strösocker

Chokladsås:

1 dl kakao

1 dl strösocker

1 dl mjölk

Tillbehör:

2 dl vispgrädde

Vaniljglass

Hallon

Citronmeliss


Maränger:

Blanda hälften av sockret med äggvitan och vispa lätt. Tillsätt resten av sockret och vispa hårdare till ett vitt styvt skum. Spritsa marängerna på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa varje maräng med en stjärntyll (ca 14 mm i diameter) så att det blir ungefär 2 cm breda och 7 cm långa.

Torka marängen i svag ugnsvärme (50-60 grader) över natten eller drygt en och en halvtimme i ca 100 grader.

Chokladsås:

Häll mjölk och socker i en kastrull, sikta i kakao. Vispa samman till en jämn sås och låt koka upp.

Servering:

Servera två maränger per person tillsammans med grädde, vaniljglass och chokladsås. Garnera med hallon och citronmeliss.

Suells sula från kockska krogen

Ett recept från boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Gott! Men tog ca 1/2 så mycket ost... och tyckte ändå att det blev lite väl mycket ost.


4 portioner

Kött:

Ca 700 g kalvfilé

1 paket fonduemassa (a 400 g)

3 msk vitt vin

1 tsk salvia

Salt och peppar

Råstekt potatis:

8-12 potatisar

Smör och olja till stekning

2 msk persilja

Tomatsallad:

4 tomater

1 rödlök

1 kruka basilika

1 msk olivolja

1 tsk vinäger

Havssalt

Värm fonduemassan enligt anvisningen på förpackningen. Smaksätt med vitt vin och salvia. Massan ska vara tjock och trögflytande.

Dela köttet i 8 bitar och banka ut det mellan två plastpåsar med en kastrull eller en köttklubba. Kalvfilén ska vara ca 3-4 millimeter tjock. Krydda köttet med salt och peppar. Stek köttet i smör i en stekpanna på hög värme någon minut på varje sida. Lägg upp en köttbit och lägg på ostmassan och därefter den andra köttbiten.

Skala potatisen och skiva tunt med hjälp av en mandolin eller matberedare. Skölj dem i kallt vatten och torka därefter torrt med hushållspapper. Stek i en stekpanna med smör och olja i ca 15 minuter. Krydda med salt och peppar. Hacka persiljan och lägg i mot slutet av stektiden. 

Skär tomaterna i bitar. Skala och hacka löken. Plocka bladen på basilikan. Blanda samman i en skål och ringla över olivolja och vinäger. Krydda med havssalt och peppar.


lördag 29 september 2018

Makaronilåda

Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. Enkelt att göra och gott!


4 portioner

4 dl makaroner

2 dl vatten

6 dl mjölk

1 tsk strösocker

Några riv på en muskotnöt

400 g hårdrökt sidfläsk

1 gul lök

1 knippe vårlök

Olja till stekning

3 dl riven lagrad grevéost  eller lagrad herrgårdsost

Ca 50 g smör

Äggstanning:

4 ägg

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

Salt och peppar

Till servering:

Ev. Lite brynt smör

Koka upp vattnet och mjölken i en rymlig kastrull. Koka makaronerna enligt koktid på paketet. Salta och peppra, sockra och ta några riv på en muskotnöt. Rör om och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200 grader. 

Skär fläsket i avlånga tärningar. Skala och finhacka löken. Skär vårlöken fint. Bryn fläsket i olja några minuter, tillsätt lök och vårlök och fräs ytterligare någon minut. Salta och peppra lätt. Smörj en stor ugnssäker form. Blanda makaronerna ordentligtmed fläsket och löken. Varva därefter makaroniblandningen och osten i formen. Avsluta med ett lager ost överst. Lägg  på några klickar smör. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och ringla det över formen. Peta lite med en sked så att det rinner ned i lådan. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter eller tills den har fått en gyllenbrun färg. Täck ev. med aluminiumfolie i slutet av gräddningstiden. Kika lite med en gaffel att lådan är fast och fin ända ned i botten. Ställ fram formen rykande het på bordet, gärna med lite brynt smör.

torsdag 27 september 2018

Köttfärssås 

Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. Den var god, men den jag brukar göra är faktiskt godare! 


4 portioner

800 g nötfärs eller blandfärs

1 stor gul lök

Smör eller olja till stekning

2 krossade vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré 

1 dl vitt vin

2 msk koncentrerad kalvbuljong

2 tsk torkad oregano

10-12 körsbärstomater

Salt och peppar

Till servering:

Pasta

Basilikablad

Riven parmesan

Skala och hacka löken, eller skär den i korta strimlor. Halvera tomaterna. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör eller olja. Lägg i köttfärsen och löken när oljan är het eller smöret har tystnat. Bryn under omrörning på hög värme tills köttfärsen har fått fin färg. Tillsätt de övriga ingredienserna utom tomaterna och sänk värmen. Salta, peppra och smaka av. Låt såsen puttra på svag värme ca 20 min. Tillsätt tomaterna efter halva tiden. Späd ev. med vatten eller buljong om det behövs. Koka under tiden pastan.

Skånsk äggakaga med fläsk

Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. Enkelt att göra och supergott!


4 portioner

8 ägg

3 dl vetemjöl

7 dl mjölk

1 1/2 tsk salt

Smör till stekning

Till servering:

800 g rimmat sidfläsk

Rårörda lingon

Skiva fläsket. Stek det och håll det varmt. Vispa ihop ingredienserna till smeten. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Lägg i en rejäl klick smör och vänta tills det är nötbrunt. Sänk värmen till hälften. Häll i smeten och börja röra i den sakta och försiktigt med en träspade. Lätta och lyft upp hela sjok från botten. Rör nu i mitten men inte utåt kanterna tills smeten ser krämig ut, kanterna måste vara kvar och stabilisera kakan. Höj värmen till högsta igen och maka ned och forma kanterna. Ta ett grytlock eller ett stort, inte allt för tungt fat och skölj det i kallt vatten. Lägg locket/fatet på stekpannan och vänta ca 1 min. Vänd sedan pannan snabbt så att kakan hamnar med botten uppåt på fatet. Lägg i en ny klick smör och låt kakan glida ned i pannan igen, värmen skall fortfarande vara hög. Jämna till kanterna om det behövs. Skaka pannan lite och stek ytterligare någon min. Lägg på locket igen och stjälp snabbt upp hela härligheten. Servera bums med det knapertstekta fläsket och rårörda lingon.

måndag 24 september 2018

Oxsvansragu på pappa Göstas vis

Ett recept ur boken Husmanskonster av Leif Mannerström. En utav mina favoriter... så himla gott!! Rekommenderas verkligen. Låt dig inte skrämmas av att det är "oxsvans", det är ju bara vanligt kött. Eller vanligt o vanligt, märgen från benet i mitten gör att det blir supergott!

Hoppade över madeiran, då jag inte hade någon hemma. Men blev supergott ändå!

Ett litet tips är att rensa bort köttet från benen och slänga benen i förväg, så kan man bara ställa fram grytan som den är. Blir så pillrigt vid bordet om alla ska hålla på o rensa själva.


4 portioner

12 fina bitar oxsvans av den tjocka delen

Mjöl till panering

Smör till stekning

12 små lökar

200 g färska champinjoner

100 g magert, rimmat fläsk

Späda morötter

(1 dl madeira)

Salt och peppar

Marinad:

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

2 morötter

1 bit rotselleri (ca 150 g)

1 kvist timjan

4 lagerblad

1/2 flaska rödvin (ca 3 1/2 dl)

1 dl balsamvinäger

1 dl olivolja

1 dl stark oxbuljong

Till servering:

Kokt potatis

Dag 1: 

Skala och skär lök, vitlök, morötter och rotselleri till marinaden i små tärningar. Blanda med kryddorna, vinet, balsamvinäger, olivolja och buljong till en simmig marinad i en rostfri bunke. Lägg i köttet och se till att marinaden kommer åt överallt. Låt stå i kylen över natten.

Dag 2:

Ta upp köttet men spara marinaden. Rulla bitarna i vetemjöl. Hetta upp en stor gryta och lägg i smör. När det slutat fräsa bryner du svansbitarna runtom i omgångar tills allt fått färg. Lägg tillbaka köttet i grytan och slå på marinaden. Späd med lite vatten. Koka upp och låt grytan bräsera under lock på svag värme i 1 1/2 - 2 timmar. Ragun är färdig när köttet börjar släppa från benen. Mot slutet av koktiden, skala lökarna och fräs dem och champinjonerna hela eller delade en gång. Skär fläsket i tärningar. Skrapa morötterna, låt någon cm av blasten sitta kvar. Fräs allt i smör och rör om några gånger. Salta och ta några tag med pepparkvarnen. Ställ åt sidan. Ta upp köttet ur grytan och sila ifrån grönsaker och kryddor. Häll tillbaka den silade såsen i grytan. Lägg tillbaka köttet, tillsätt de frästa grönsakerna och madeiran och låt puttra ihop 5-10 min. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera antingen direkt ur grytan eller lägg upp på ett varmt fat. Kokt mjölig potatis passar bra till.

Kalops

Ett recept ur boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Andra receptet jag hör ur denna boken (japp, jag har två av Leif med nästan samma namn). Kalops är ju en gammal favorit!


6 portioner

2 kg högrev eller bringa

2 gula lökar

2 morötter

Smör till stekning

1/2 msk mjöl

6 lagerblad

10-15 kryddpepparkorn

4-5 kryddnejlikor

2 msk ansjovisspad

Salt och peppar

Till servering:

Kokt mjölig potatis

Inlagda rödbetor

Skär köttet i ca 4 cm stora bitar. Skala och skär lök och morot i stora bitar. Bryn köttet väl runtom i smör i en stekgryta av gjutjärn. Salta och peppra. Pudra över lite mjöl, rör om väl och tillsätt vatten så att det täcker köttet och grönsakerna. Lägg i alla kryddor samt ansjovisspadet. Låt köttet sjuda på svag värme ca 1 1/2 timme utan lock. Rör om då och då så att inget bränner vid. Smaka av med salt och peppar innan du serverar direkt ur grytan tillsammans med potatis och rikligt med inlagda rödbetor.

onsdag 19 september 2018

Gratinerad löksoppa

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Första gången jag åt gratinerad löksoppa var faktiskt första gången som min sambo bjöd mig på middag. Kan erkänna att denna faktiskt va snäppet godare än den han bjöd på!


4 portioner

5-6 medelstora gula lökar

2 msk smör

1 dl torrt vitt vin

1 liter kycklingbuljong 

1 lagerblad

1/2 tsk mejram

Några timjankvistar

Salt och peppar

4 skivor dagsgammalt vitt bröd

2 dl lagrad ost, gärna Gruyère

Sätt ugnen på 250 grader med grillvärme. Skala löken och skiva den tunt. Hetta upp smöret i en gryta, fräs löken gyllenbrun under omrörning. Slå på vinet och buljongen, lägg ner ett lagerblad och mejram. Repa bladen från timjankvistarna och tillsätt dem (spara gärna ett par till garnering). Sjud soppan på svag värme 15-20 minuter tills löken mjuknar, smaka av med salt och peppar. Fiska upp lagerbladet och häll upp soppan i fyra ugnsfasta skålar. Rosta brödskivorna lätt och lägg dem i skålarna. Strö över riven ost och gratinera skålarna i ugnen tills osten bubblar och ytan är gyllenbrun. Garnera gärna med ett par kvistar timjan.

söndag 16 september 2018

Helstekt ryggbiff med ragu på champinjoner och smålök

Ett recept från Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Svindyrt och lång tid att göra... men såååå värt det. Underbart gott!!


4 portioner

1 kg välhängd ryggbiff i bit

2 vitlöksklyftor

Ett par kvistar timjan

Salt och peppar

Olja och smör till stekning

Rödvinssås:

1 rödlök

1 liten morot

1 liten bit rotselleri

3 msk smör

4 dl rödvin

1 msk japansk soja

1/2 msk tomatpuré 

2 dl kalvbuljong

2 msk koncentrerad kalvfond

Salt och peppar

Steksky från köttet

Ev 1 msk maizena

Hasselbackspotatis:

6-8 medelstora potatisar av fast sort

3 msk smält smör

2 msk ströbröd

Salt och peppar

Ragu:

10-12 röda steklökar

4 knippmorötter

200 g små champinjoner

1/2 msk honung

Salt och peppar

Smör till stekning

Till servering:

Flingsalt

Börja med såsen. Skala och skär lök och rotfrukter i centimeterstora bitar och låt dem brynas i 2 msk smör i en vid kastrull eller traktörpanna. Stek tills grönsakerna har fått fin färg. Häll på vin, soja, tomatpuré, buljong och fond. Koka upp och låt småkoka tills ca hälften av vätskan är kvar, ca 30 minuter. Smaka av under tiden och späd med vatten om det behövs. Sila av såsen och smaka av med salt och peppar. Rör ner resten av smöret. Avsluta med att sila ner stekskyn från köttet. Om den är för tunn så red den med lite maizena utrört i vatten. 

Sätt ugnen på 130 grader. Skär bort lite av det yttersta fettet från ryggbiffen, kryssa resten av fettkappan. Klappa in biffen i nymalen peppar och salt. Bryn köttet med kryssidan neråt så att fettet smälter. Bryn den väl runt om. Lägg den i en ugnsform. Krossa vitlöksklyftorna och stek dem i fettet från köttet, vispa ur pannan med lite vatten och häll i ugnsformen. Lägg i ett par timjankvistar. Ugnsstek till en innertemperatur på 56-57 grader, räkna med att det tar ca 40 minuter. Ös gärna köttet med stekskyn emellanåt. Låt ryggbiffen vila minst 10 minuter innan den trancheras. Medan köttet är i ugnen kan du göra rödvinssås, hasselbackare och ragu. 

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skölj potatisarna, dela dem på mitten om de är stora. Skär skåror i dem men inte ända ner. Lägg dem i en ugnsform med de skårade sidorna uppåt. Pensla med smält smör, salta och peppra. Baka potatisarna ca 40 minuter tills de är mjuka i mitten. Strö över ströbröd efter halva tiden. Ös gärna med smöret emellanåt så blir potatisarna extra krispiga. 

Fortsätt med ragun. Koka lökarna ett par minuter, skölj dem sedan i kallt vatten så går de lättare att skala. Skala och skör morötterna i grova bitar, koka dem ett par minuter. Dela champinjonerna om de är stora, stek dem lite olja tills vätskan har kokat bort. Tillsätt en klick smör och stek dem gyllenbruna, salta och peppra. Ta upp svampen ur pannan och stek lökarna i smör tills de har fått fin färg, glasera dem med honungen. Lägg i morötterna och svampen, tillsätt ett par skedar av rödvinsskyn och låt ragun puttra några minuter.

Tranchera biffen i fina skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp skivorna på ett varmt fat, ringla över lite sky och strö över flingsalt. Lägg upp varm ragu bredvid. Servera med rödvinssås och hasselbackspotatis.

Lammkålpudding med savojkål

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Smakade precis som vilken kålpudding som helst. Känns som att det ska verka märkvärdigt med lammfärs och savojkål istället för vanlig nötfärs och vanlig vitkål... hur som så slopade jag spetskålen, räckte gott o väl med bara savojkål.


4 portioner

800 g lammfärs

4 msk ströbröd

1 dl mjölk

1 dl grädde

1 litet huvud savojkål

1/2 huvud spetskål

2 msk sirap

1 gul lök

2 ägg

3 msk kikkomansoja

2 msk kalvfond

1 msk farinsocker

Salt och peppar

2 msk smält smör

Smör till stekning

Till servering:

Kokt potatis

Skysås från ugnsformen

Sätt ugnen på 200 grader. Blötlägg ströbrödet i grädde och mjölk. Dela kålen på mitten och skär bort rotstocken, skär kålen i grova bitar. Bryn kålen i smör och tillsätt sirapen, stek tills den blir mjuk och glansig. Hacka löken och stek den lätt i smör. Blanda färsen med ägg, det uppblötta ströbrödet, soja, kalvfond, lök, salt och peppar. Provstek gärna lite färs och smaka av. Varva kål och färs i en smord ugnsform, avsluta med ett lager kål. Pensla med smält smör och strö över farinsockret. Grädda ca 40 minuter. Servera med kokt potatis och skysås.

Mammas äppelkaka

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Jag har ju ätit rätt så många olika sorters äppelkaka i mina dar... och denna va inte en av de bättre. Rätt så tråkig faktiskt.


6-8 portioner 

140 g smör

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

2 msk mjölk

Topping:

2 syrliga äpplen

1 msk kanel

1 msk råsocker

Till servering:

Ev florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Blanda mjöl med bakpulver. Rör ner ägg, socker och mjölk i det smälta smöret och sikta sedan ner mjölblandningen. Smeten ska ej vispas utan röras ihop till en klumpfri smet. Häll smeten i en smord ugnsform. Kärna ur äpplena och skiva dem tunt. Lägg dem i ett vackert mönster över smeten och pudra över kanel och råsocker. Grädda 35-40 minuter, känn med en provsticka om du är osäker på om den är färdig. Låt svalna något. Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.

Knaperstekt fläsklägg med kummin

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Alltså det här är ju en favorit rätt! Så himla gott! Rekommenderas starkt!


4 portioner

4 färska fläskläggar (ej rimmade)

1/2 msk salt

Nymalen svartpeppar

1 msk hel kummin

Till servering:

Surkål, knödel eller rotmos

Sätt ugnen på 170 grader. Skär ett rutmönster i svålen med en vads kniv. Blanda ihop saltet med kummin och nymalen peppar. Gnid in läggarna med saltet och ställ dem i en ugnsform. Baka läggarna ca 2 timmar tills köttet är mört och börjar lossna från benen. Ös få och då med spadet ur ugnsformen. Höj ugnsvärmen till 225 grader. Ta ut läggarna och ställ dem på ett galler med formen under. Fortsätt ugnssteka dem tills svålen är riktigt knaprig. Servera gärna med surkål, knödel eller rotmos.

Rotmos

4 portioner

1 stor kålrot

2 morötter

4-5 potatisar

1 liter av spadet från fläskläggarna

Salt och vitpeppar

2 msk smör

Skala potatis och rotfrukter. Skär kålroten i ca 5 cm stora bitar, dela potatis och morötter på mitten. Koka kålrot och morot i spadet ca 25 minuter, tills de är nästan mjuka. Lägg i potatisen och koka tills allt är mjukt. Häll av kokspadet men spara det. Mosa rötterna rätt ner i grytan med en potatisstöt. Späd med kokspad till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar och brynt smör.

torsdag 13 september 2018

Stekt koljafilé med kaviarstuvad purjolök

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Enkelt att göra och smakade helt okej, men inte superimponerande rätt.


4 portioner

4 bitar koljafilé a 150-170 g (eller annan torskfisk)

1/2-1 dl vetemjöl

Smör till stekning

Salt


Kaviarstuvad purjolök:

1 medelstor purjolök

1 liten rödlök

6-8 kokta, skalade potatisar

2 dl grädde

1 dl créme fraiche

2 msk orökt kaviar

1 msk smör

Salt och peppar


Till servering:

Citronklyftor

Dela purjolöken på längden, skär bort det yttersta gröna och skölj noga. Skala rödlöken. Strimla lök och purjolök och skiva potatisen. Hetta upp en panna med 1 msk smör, fräs löken utan att den tar färg. Slå på grädden och låt koka ihop. Tillsätt creme fraiche, kaviar och skivad potatis, smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna till fisken och lägg i en klick smör. Ta bort skinnet från fisken och strö över lite salt. Vänd dem i mjöl. Stek koljan på medelhög värme tills bitarna är gyllenbruna och fisken är färdig i mitten (45-50 grader). Lägg upp kaviarstuvningen på ett fat och lägg den nystekta fisken över, garnera med citronklyftor.