Sidor

söndag 16 september 2018

Lammkålpudding med savojkål

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Smakade precis som vilken kålpudding som helst. Känns som att det ska verka märkvärdigt med lammfärs och savojkål istället för vanlig nötfärs och vanlig vitkål... hur som så slopade jag spetskålen, räckte gott o väl med bara savojkål.


4 portioner

800 g lammfärs

4 msk ströbröd

1 dl mjölk

1 dl grädde

1 litet huvud savojkål

1/2 huvud spetskål

2 msk sirap

1 gul lök

2 ägg

3 msk kikkomansoja

2 msk kalvfond

1 msk farinsocker

Salt och peppar

2 msk smält smör

Smör till stekning

Till servering:

Kokt potatis

Skysås från ugnsformen

Sätt ugnen på 200 grader. Blötlägg ströbrödet i grädde och mjölk. Dela kålen på mitten och skär bort rotstocken, skär kålen i grova bitar. Bryn kålen i smör och tillsätt sirapen, stek tills den blir mjuk och glansig. Hacka löken och stek den lätt i smör. Blanda färsen med ägg, det uppblötta ströbrödet, soja, kalvfond, lök, salt och peppar. Provstek gärna lite färs och smaka av. Varva kål och färs i en smord ugnsform, avsluta med ett lager kål. Pensla med smält smör och strö över farinsockret. Grädda ca 40 minuter. Servera med kokt potatis och skysås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar