Sidor

onsdag 21 november 2018

Smörstekta äppelringar med kardemummasmulor och vaniljglass

Ett recept från boken Smulpajer av Maria Öhrn. Gick snabbt att göra, så passade perfekt när jag inte hade förberett någon efterrätt.


4-6 portioner

Vaniljglass

Kardemummasmulor:

2 dl havregryn

1 liten nypa salt

1/2 tsk malen eller finstött kardemumma

50 g kallt smör

1/2 dl brun farin

Äppelringar:

3 medelstora äpplen (ca 500 g)

Smör

Brun farin

Kanel

Mät upp havregryn, salt och kardemumma. Tillsätt det kalla smöret skuret i mindre bitar och finfördela smöret i havregrynen med fingertopparna. Tillsätt farinet och arbeta ihop till en smulig massa. Grädda smulorna i en ugnsform i mitten av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter eller tills de fått lite färg. Rör runt i smulorna då och då så att de blir jämnt gräddade. Låt svalna. Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i skivor, knappt en halv cm tjocka. Lägg en ordentlig klick smör i stekpannan och låt det bli gyllenbrunt. Strö lite farin och kanel över äppelskivorna och lägg några i taget med den sockrade sidan neråt i stekpannan. Låt dem steka någon minut på medelvarm platta och strö även skivornas ovansida med farin och kanel. Vänd skivorna och stek dem tills de blivit lite mjuka och genomskinliga. Stek resten av skivorna och servera genast med vaniljglass och kardemummasmulor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar