Sidor

söndag 21 oktober 2018

Slottsstek med gräddsås

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Riktig farmor mat. Så himla gott!



4 portioner

800 g nötinnanlår, rostbiff eller fransyska

1 gul lök

1 morot

1 palsternacka

2 lagerblad

8 hela vitpepparkorn

6 kryddpepparkorn

6 ansjovisfiléer

Ca 6 dl vatten

Salt och peppar

Smör

Gräddsås:

2 dl vispgrädde

2 msk vinbärsgelé

Salt och peppar

Ev. Lite spad från ättiksgurka

Ev. Lite ansjovisspad

Ev. Maizena till redning

Till servering:

Lättkokta grönsaker

Kokt potatis

Inlagd gurka

Svartvinbärsgelé

Putsa köttet och bind upp det med ett steksnöre för att få en jämn koktid och fina skivor. Bryn köttet väl i smör, krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en stekgryta. Skala lök och rotfrukter och skär dem i grova bitar, bryn dem lätt i pannan och lägg ner dem med köttet. Tillsätt kryddor och ansjovisfiléer, slå på vatten så att det täcker köttet till hälften. Koka på svag värme under lock 75-90 minuter tills köttet känns mört, prova med en sticka. Späd med vatten under tiden om det behövs.

Ta upp köttet och vira in det i smörpapper eller plastfolie så att det inte torkar. Koka ner skyn tills ca 3 dl återstår, sila över skyn i en kastrull. Tillsätt grädde, svartvinbärsgelé och eventuellt gurkspad, smaka av med salt och peppar. Såsen ska ha en mild antydan till ansjovis, tillsätt lite ansjovisspad om det behövs. Red såsenmed maizena om den känns tunn. Låt köttet vila en kvart innan det skivas. Skär ganska tunna skivor och lägg dem på ett varmt fat. Slå lite sås över och servera med lättkokta grönsaker och kokt potatis. Svartvinbärsgelé och inlagd gurka är också gott till

1 kommentar: