Sidor

fredag 7 december 2018

Fisklasagne

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Det såg så himla gott ut på bilden, men tyvärr så blev det inte särskilt gott. Bortkastad tid i köket...


4 portioner

4 skivor röd fisk (ca 300 g) t.ex. lax

4 skivor vit fisk (ca 300 g) t.ex. spätta eller torsk

12 lasagneplattor, helst färska

Salt och peppar

Tomatsås:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Olivolja till stekning

1 burk hela tomater

1/2 burk vatten

1/2 tsk timjan

1 msk italiensk salladskrydda

1 tsk oregano

2 tsk vinäger

1 tsk socker

Salt och peppar

Parmesansås:

3 msk smör

2 msk mjöl

6 dl mjölk

3-4 riv på en muskotnöt

1 lagerblad

2 dl riven parmesanost

Salt och peppar

Garnityr:

Riven ost

Till servering:

Tomatsallad

Börja med tomatsåsen: skala och hacka lök och vitlök. Fräs lökhacket i olivolja i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt småputtra 15 min. på svag värme. Smaka av med salt och peppar. Mixa såsen och sila den. Ställ åt sidan så länge. Gör sedan parmesansåsen: fräs smöret i en kastrull och rör ned mjölet. Späd med mjölken. Tillsätt muskotnöt, lägg i lagerbladet och osten. Smaka av med salt och peppar. Vispa ordentligt och låt sjuda ca 5 min. Sila. Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra fisken lätt på båda sidor. Smörj en rymlig ugnssäker form. Bred ut ett lager parmesansås i botten på formen och därefter lasagneplattor så att det täcker, lasagneplattorna behöver inte kokas i förväg. Lägg på den röda fisken först, därefter parmesansås, tomatsås, ett lager lasagneplattor, den vita fisken, tomatsås, parmesansås, lasagneplattor och slutligen ett lager parmesansås. Strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. tills ytan bubblar och har fått fin färg. Servera rykande het med tomatsallad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar