Sidor

söndag 16 september 2018

Mammas äppelkaka

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Jag har ju ätit rätt så många olika sorters äppelkaka i mina dar... och denna va inte en av de bättre. Rätt så tråkig faktiskt.


6-8 portioner 

140 g smör

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

2 msk mjölk

Topping:

2 syrliga äpplen

1 msk kanel

1 msk råsocker

Till servering:

Ev florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Blanda mjöl med bakpulver. Rör ner ägg, socker och mjölk i det smälta smöret och sikta sedan ner mjölblandningen. Smeten ska ej vispas utan röras ihop till en klumpfri smet. Häll smeten i en smord ugnsform. Kärna ur äpplena och skiva dem tunt. Lägg dem i ett vackert mönster över smeten och pudra över kanel och råsocker. Grädda 35-40 minuter, känn med en provsticka om du är osäker på om den är färdig. Låt svalna något. Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar