Sidor

måndag 24 september 2018

Kalops

Ett recept ur boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Andra receptet jag hör ur denna boken (japp, jag har två av Leif med nästan samma namn). Kalops är ju en gammal favorit!


6 portioner

2 kg högrev eller bringa

2 gula lökar

2 morötter

Smör till stekning

1/2 msk mjöl

6 lagerblad

10-15 kryddpepparkorn

4-5 kryddnejlikor

2 msk ansjovisspad

Salt och peppar

Till servering:

Kokt mjölig potatis

Inlagda rödbetor

Skär köttet i ca 4 cm stora bitar. Skala och skär lök och morot i stora bitar. Bryn köttet väl runtom i smör i en stekgryta av gjutjärn. Salta och peppra. Pudra över lite mjöl, rör om väl och tillsätt vatten så att det täcker köttet och grönsakerna. Lägg i alla kryddor samt ansjovisspadet. Låt köttet sjuda på svag värme ca 1 1/2 timme utan lock. Rör om då och då så att inget bränner vid. Smaka av med salt och peppar innan du serverar direkt ur grytan tillsammans med potatis och rikligt med inlagda rödbetor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar