Sidor

fredag 7 december 2018

Gratinerad falukorv

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Supergott! Väldigt saftigt och härligt med tillbehören runt korven!


4 portioner

800 g falukorv

1-2 purjolökar

Svensk senap

Chilisås

Paprikapulver

1 gul lök

10-12 cocktailtomater

2 saltgurkor

1 tsk färsk, hackad timjan

2 dl vispgrädde

150 g riven, lagrad herrgårdsost

2 msk hackad persilja

Salt och peppar

Till servering:

Potatismos

Ev. Stavar av saltgurka

Sätt ugnen på 175 grader. Ansa purjolöken och skär den i ringar, inte alltför tunna. Skär löken i halvringar, inte alltför smått. Lägg purjolöken i botten av en välsmord ugnssäker form. Skär ett djupt snitt längs med hela falukorven. Dela den försiktigt, men så att den ändå håller ihop. Stryk på ganska rikligt med senap och chilisås. Flytta över korven till gratängfatet, salta och peppra samt pudra över lite paprikapulver. Halvera tomaterna och skär saltgurkan i stavar. Garnera korven med lök, tomater, gurkstavar och timjan. Ringla över grädden. Strö över osten. Gratinera korven i mitten av ugnen ca 30 min. Ta ut formen när korven fått fin färg och strö över persiljehacket. Servera med ditt godaste potatismos och ev. fler gurkstavar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar