Sidor

torsdag 27 september 2018

Skånsk äggakaga med fläsk

Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. Enkelt att göra och supergott!


4 portioner

8 ägg

3 dl vetemjöl

7 dl mjölk

1 1/2 tsk salt

Smör till stekning

Till servering:

800 g rimmat sidfläsk

Rårörda lingon

Skiva fläsket. Stek det och håll det varmt. Vispa ihop ingredienserna till smeten. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Lägg i en rejäl klick smör och vänta tills det är nötbrunt. Sänk värmen till hälften. Häll i smeten och börja röra i den sakta och försiktigt med en träspade. Lätta och lyft upp hela sjok från botten. Rör nu i mitten men inte utåt kanterna tills smeten ser krämig ut, kanterna måste vara kvar och stabilisera kakan. Höj värmen till högsta igen och maka ned och forma kanterna. Ta ett grytlock eller ett stort, inte allt för tungt fat och skölj det i kallt vatten. Lägg locket/fatet på stekpannan och vänta ca 1 min. Vänd sedan pannan snabbt så att kakan hamnar med botten uppåt på fatet. Lägg i en ny klick smör och låt kakan glida ned i pannan igen, värmen skall fortfarande vara hög. Jämna till kanterna om det behövs. Skaka pannan lite och stek ytterligare någon min. Lägg på locket igen och stjälp snabbt upp hela härligheten. Servera bums med det knapertstekta fläsket och rårörda lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar