Sidor

söndag 21 oktober 2018

Mandeltårta med smörkräm och flagad mandel - Oscar II:s tårta

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Gjorde denna tårtan när min sambo fyllde år. Min pappas fru brukar ofta göra den, så har ätit den många gånger förut. Verkligen supergod!


6-8 portioner

Botten:

150 g skalad sötmandel

5 äggvitor

2 dl strösocker

Kräm:

1 1/2 dl grädde

1 dl socker

5 äggulor

150 g smör

Garnering:

1 dl flagad mandel

Eventuellt färska hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Mal sötmandeln fint. Lägg äggvitorna i en väl rengjord bunke och vispa vitorna med elvisp till ett fast skum, tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills du kan vända bunken upp och ner. Vänd ner den malda sötmandeln. Rita två cirklar, ca 24 cm i diameter, på var sitt bakplåtspapper, bred ut smeten innanför cirklarna och grädda 15-20 minuter. Lossa bottnarna från pappret och låt dem svalna. Koka upp grädde och socker i en kastrull, tillsätt gulorna och sjud tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från värmen och klicka i smöret lite i taget. Vispa för hand till en blank och slät kräm. Låt svalna. Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr panna. Montera tårtan när alla tre komponenter har svalnat. Bred över hälften av krämen på en botten. Lägg den andra botten ovanpå och stryk ut resterande kräm i ett jämt lager. Strö över de rostade mandelflagorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar