Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Väldigt god soppa! Kändes lite lyxig, kan tänka mig att den även skulle passa bra som förrätt i mindre portioner.
4 portioner
500 g vit sparris
6 dl ljus kycklingbuljong
1 scharlottenlök
1 msk smör
1 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
1/2 citron
Salt och peppar
Krutonger
4 skivor vitt formbröd
Smör till stekning
Till servering
200 g kallrökt lax
Några kvistar körvel
Finhackad gräslök
Ansa sparrisen, skär bort den nedersta delen om den känns torr och träig. Skala sparrisen noggrant, men spara skalen. Koka upp buljongen i en kastrull, lägg ner skalen och koka under lock ca 20 minuter. Skär av sparrisknopparna och spar dem till garnering, skär stjälkarna i slantar. Skala och hacka scharlottenlöken. Hetta upp en vid kastrull med en klick smör, fräs stjälkar och lök utan att de tar färg. Sila ner sparrisbuljongen i grytan och tillsätt vinet. Koka på svag värme tills sparrisen känns mjuk, mixa sedan soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädde. Smaka av med salt, vitpeppar och lite citronsaft.
Koka sparrisknopparna mjuka i lättsaltat vatten och lägg dem i djupa tallrikar. Skär laxen i tärningar och fördela dem över sparrisknopparna. Kantskär formbrödet och skär det i små fina tärningar. Stek dem gyllenbruna i smör och strö dem överst i tallriken. Garnera tallrikarna med färsk körvel och finhackad gräslök. Servera soppan rykande varm vid bordet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar