Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Jag har ju ätit rätt så många olika sorters äppelkaka i mina dar... och denna va inte en av de bättre. Rätt så tråkig faktiskt.
6-8 portioner
140 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 msk mjölk
Topping:
2 syrliga äpplen
1 msk kanel
1 msk råsocker
Till servering:
Ev florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Blanda mjöl med bakpulver. Rör ner ägg, socker och mjölk i det smälta smöret och sikta sedan ner mjölblandningen. Smeten ska ej vispas utan röras ihop till en klumpfri smet. Häll smeten i en smord ugnsform. Kärna ur äpplena och skiva dem tunt. Lägg dem i ett vackert mönster över smeten och pudra över kanel och råsocker. Grädda 35-40 minuter, känn med en provsticka om du är osäker på om den är färdig. Låt svalna något. Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar