Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Alltså det är ju så himla gott med stekta kantareller!
Jag hoppade över madeira då jag inte hade någon hemma, men du gör som du vill!
Svampstuvning
1 liter (ca 300 g) rensad blandad svamp, exempelvis kantareller, champinjoner eller karljohan
2 msk smör
1 1/2 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk vetemjöl
(2 msk madeira)
Några stänk kikkomansoja (använd helst inte kinesisk soja, det kan bli för salt)
Salt och peppar
Olja till stekning
1 pkt skivad bacon
4 skivor vitt formbröd
1 litet knippe persilja
Smör till stekning
Ev. Timjan
Ansa svampen och dela den i jämnstora bitar. Hetta upp en panna och fräs svampen i lite olja tills vätskan har dunstat bort. Lägg i 1 msk smör och stek svampen gyllenbrun. Salta och peppra. Värm upp grädde och mjölk i en kastrull. Tillsätt resten av smöret i pannan och låt det smälta, pudra över mjölet och späd med gräddmjölkenunder omrörning. Smaka av med madeira och lite soja. Låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. Håll stuvningen varm.
Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt det rinna av på hushållspapper. Kantskär brödet och stek skivorna gyllenbruna i smör. Finhacka persiljan. Lägg upp brödet på tallrikar, fördela svampstuvningen över, strö över bacon och hackad persilja. Dekorera eventuellt med timjan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar