Ett recept ur boken Husmanskonster av Leif Mannerström. En utav mina favoriter... så himla gott!! Rekommenderas verkligen. Låt dig inte skrämmas av att det är "oxsvans", det är ju bara vanligt kött. Eller vanligt o vanligt, märgen från benet i mitten gör att det blir supergott!
Hoppade över madeiran, då jag inte hade någon hemma. Men blev supergott ändå!
Ett litet tips är att rensa bort köttet från benen och slänga benen i förväg, så kan man bara ställa fram grytan som den är. Blir så pillrigt vid bordet om alla ska hålla på o rensa själva.
4 portioner
12 fina bitar oxsvans av den tjocka delen
Mjöl till panering
Smör till stekning
12 små lökar
200 g färska champinjoner
100 g magert, rimmat fläsk
Späda morötter
(1 dl madeira)
Salt och peppar
Marinad:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1 bit rotselleri (ca 150 g)
1 kvist timjan
4 lagerblad
1/2 flaska rödvin (ca 3 1/2 dl)
1 dl balsamvinäger
1 dl olivolja
1 dl stark oxbuljong
Till servering:
Kokt potatis
Dag 1:
Skala och skär lök, vitlök, morötter och rotselleri till marinaden i små tärningar. Blanda med kryddorna, vinet, balsamvinäger, olivolja och buljong till en simmig marinad i en rostfri bunke. Lägg i köttet och se till att marinaden kommer åt överallt. Låt stå i kylen över natten.
Dag 2:
Ta upp köttet men spara marinaden. Rulla bitarna i vetemjöl. Hetta upp en stor gryta och lägg i smör. När det slutat fräsa bryner du svansbitarna runtom i omgångar tills allt fått färg. Lägg tillbaka köttet i grytan och slå på marinaden. Späd med lite vatten. Koka upp och låt grytan bräsera under lock på svag värme i 1 1/2 - 2 timmar. Ragun är färdig när köttet börjar släppa från benen. Mot slutet av koktiden, skala lökarna och fräs dem och champinjonerna hela eller delade en gång. Skär fläsket i tärningar. Skrapa morötterna, låt någon cm av blasten sitta kvar. Fräs allt i smör och rör om några gånger. Salta och ta några tag med pepparkvarnen. Ställ åt sidan. Ta upp köttet ur grytan och sila ifrån grönsaker och kryddor. Häll tillbaka den silade såsen i grytan. Lägg tillbaka köttet, tillsätt de frästa grönsakerna och madeiran och låt puttra ihop 5-10 min. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera antingen direkt ur grytan eller lägg upp på ett varmt fat. Kokt mjölig potatis passar bra till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar