Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Länge sedan jag gjorde en hel kyckling i ugnen! Det är så gott! Och salladen passade perfekt till!
4 portioner
1 hel kyckling, gärna majskyckling
3 vitlöksklyftor
1 litet knippe persilja
100 g smör
1 citron
2 msk kikkomansoja
Salt och peppar
Rotsaker
6 potatisar
2 morötter
2 palsternackor
1 rödlök
Torkad timjan
Olivolja
Salt och peppar
Till servering
Bluecheesesallad
Sätt ugnen på 175 grader eller starta grillen. Skala och finhacka vitlöken, finstrimla persiljan. Zesta citronen och pressa ur saften. Blanda hälften av smöret med zest, saft, vitlök och persilja. Fördela smöret under skinnet på kycklingen och bind upp den med ett steksnöre. Gnid in utsidan med salt och peppar och bryn kycklingen i smör runt om. Tvätta och skrubba rotsakerna väl, behåll skalet på om du vill. Skär potatis i klyftor och dela rotfrukter i grova bitar. Skala och klyfta rödlöken. Lägg alla grönsaker i en ugnsform och ringla över lite olivolja, strö över salt, peppar och lite torkad timjan.
Baka kycklingen på ett ugnsgaller med rotsaksformen under. Det spad och fett som rinner ner sugs upp av rotfrukterna och ger god smak.
Smält resterande smör och blanda det med sojan. Pensla kycklingen med smöret emellanåt och vänd på den ett par gånger under stektiden. Kycklingen är klar när köttsaften är vit och låren börjar lossna från kroppen.
Tranchera kycklingen vid servering och lägg den på en bädd av rotsaker. Servera med bluecheesesallad.
Bluecheesesallad
Bluecheesedressing:
150 g mögelost, gärna roquefort
1 dl majonnäs
1 dl créme fraiche
2 msk rödvinsvinäger
Nymald svartpeppar
En nypa cayennepeppar
Ev lite salt
Sallad:
1 pkt bacon
6 skivor dagsgammalt vitt bröd
1 dl valnötter
1 liten rödlök
1 huvud romansallad
Lägg samtliga ingredienser till dressingen i en matberedare (eller använd en stavmixer), mixa dressingen slät och smaka av. Strimla baconet och stek det knaprigt, låt det rinna av på hushållspapper. Skär brödet i tärningar och stek dem frasiga. Rosta nötterna i en torr panna. Skala rödlöken och strimla den fint, skölj salladen och bryt den i grova bitar. Blanda salladen med dressingen precis innan serveringen så att den behåller sin spänst. Toppa med krutonger, bacon och nötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar