Ett recept från Per Morbergs bok
Morberg lagar husmanskost. Första gången jag lagar salt sill. Var faktiskt gott! Men får jag välja så föredrar jagvanlig stekt strömming.
- 4 st sillfiléer , urvattnade, 4 stora eller 8 små
- 0,5 dl vetemjöl
- 1 st ägg
- 0,5 dl ströbröd
- 1 msk smör, till stekning
- 0,5 dl gräslök
- 1/2 kg potatis, kokt
Löksås
- 4 st gul lök
- 1 msk smör, till stekning
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 krm muskotnöt
- 1 krm salt
- Vitpeppar
- Börja med såsen: Skala och skiva löken och låt den svettas i smör i en panna på svag värme utan att den tar färg. Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Vispa det slätt. Tillsätt mjölk och grädde och vispa slätt. Sjud på svag värme i 5–10 minuter. Vispa eller rör ofta så att det inte bränner fast i botten. Blanda ner löken och smaka av med muskotnöt, salt och peppar. Tillaga sillen under tiden. Låt filéerna rinna av på hushållspapper. Vänd dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Stek filéerna gyllenbruna i rejält med smör i het panna. Servera sillen med löksås och kokt potatis. Garnera med gräslök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar