4-6 portioner
1 kg rimmad oxbringa
1 bit rotselleri
1 gul lök
1 morot
1 purjolök, den vita delen
15 pepparkorn
2 lagerblad
Smör till stekning
Stuvade grönsaker:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Salt och peppar
Lite riven muskotnöt
1 morot
1 liten gul lök
100 g vitkål
1 bit purjolök
Några sparrisknoppar
2 dl gröna ärter
Persilja till garnering
DAG 1:
Lägg köttet i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och häll av vattnet. Skala och skär rotsaker, lök och purjolök i bitar. Koka upp köttet igen med nytt vatten, nu med grönsakerna och kryddorna. Koka i 2-3 timmar under lock. Köttet ska släppa från gaffeln, nästan falla isär, när det är klart. Ta upp köttet och lägg det i press med en tyngd ovanpå i kylen över natten.
DAG 2:
Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Vispa tills mjölet löst sig. Tillsätt mjölk och grädde och vispa så att detblir slätt och fint. Låt sjuda på svag värme i 5-10 minuter. Vispa eller rör ofta så att det inte bränner fast i botten. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt. Skala och skiva moroten. Skala lök och skär den och vitkålen i bitar. Slitsa purjolöken på längden, skölj den ordentligt och skär den i bitar. Koka morot, lök, vitkål och sparrisknoppar några minuter i lättsaltat vatten. Lägg i purjolöken mot slutet. Låt allt rinna av och lägg ner det tillsammans med ärterna i såsen. Låt koka ytterligare 2-3 minuter på svag värme. Skär oxbringan i tunna skivor och fräs dem hastigt i smör i en stekpanna. Servera med de stuvade grönsakerna och kokt potatis. Strö över persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar