4 portioner
1 kg lax av mittbiten med skinn (bör ha varit fryst i minst 2 dygn)
1/2 dl salt
1 dl strösocker
1 1/2 tsk grovstött vitpeppar
2 dl grovhackad dill (ta gärna med stjälkarna)
Tina och filea laxen och ta bort alla småben. Blanda salt, socker och peppar. Gnid in filéerna med blandningen. Lägg en tredjedel av dillen i en låg form. Lägg ena filén med skinnsidan nedåt i formen. Strö på hälften av den resterande dillen och lägg på den andra filén med skinnsidan uppåt. Lägg på resten av dillen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i 1 1/2- 2 dygn. Vänd laxen några gånger under tiden.
Hovmästarsås:
4 portioner
2 msk senap
2 msk strösocker
2 msk röd- eller vitvinsvinäger
1 dl rapsolja eller annan neutral olja
1 krm nymalen vitpeppar
2 krm salt
1 msk finhackad dill
Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan lite i taget. Smaka av med salt och peppar och rör ner dillen. Ställ kallt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar