3 msk smör
4 msk vetemjöl
1 liter grönsaksbuljong
2 medelstora purjolökar
1 medelstor morot
Ca 100 g färsk spenat
1 tsk torkad mejram
3 dl standardmjölk
3-4 dl grovriven ost
Lite svartpeppar
Skivade rädisor
Skala och skölj grönsakerna. Strimla purjon tunt, skär moroten i smala stavar. Vänta med spenaten. Smält smör i en gryta, lägg i hälften av purjon och fräs den på svag värme. Strö efter 3-4 minuter ner mjölet och rör om. Späd med vattnet, lite i taget och lägg i buljongtärningarna. Lägg i morotsbitarna och mejram. Koka under lock i 6-10 minuter. Tillsätt mjölken, resten av purjostrimlorna och övriga grönsaker och koka upp soppan igen. Koka ett par minuter eller tills grönsakerna är klara. Smaka av soppan. Rör ner den rivna osten och servera genast, gärna med skivade rädisor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar