2 dl röda linser
1 liter vatten
1 stor finhackad vitlöksklyfta
2 små finhackade gula lökar
2 msk smör
1 liten bit kanel
1 kryddmått mald vitpeppar
1 lagerblad
1/2 tsk senapsfrön
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk curry
1/2 burk krossade tomater (ca 200 g)
1/2 paket fryst hel spenat (125 g)
1-2 tsk salt
Rikligt med hackat persilja
1 citron
Rensa linserna genom att hälla ut dem på en tallrik och plocka bort eventuellt "grus". Skölj i durkslag. Koka dem i 1 liter vatten under lock 30-40 minuter eller tills de är helt mjuka. De ska koka sönder. Smält under tiden smöret i en traktörpanna. Fräs lök och vitlök så att löken får färg, men inte blir det minsta bränd. Tillsätt alla kryddor och rör om snabbt. Häll i tomaterna och låt det hela puttra ca 15 minuter. Häll i bladspenaten och koka tills det är nästan färdigkokt. Lyft då bort traktörpannan från värmen. Blanda de kokta linserna (med sitt spad) och grönsaksröran, salta och rör om ordentligt. Tillsätt persiljan. Servera soppan rykande varm med en stor citronklyfta till var och en. Citronen klämmer man direkt ner i sin sopptallrik.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar