600-700 g nötfärs
Ca 900 g vitkål
1 stor purjolök
1 stor gul lök
1 liter vatten + 2 tsk salt
2-3 msk smör
3 dl kokspad från kål och lök
3/4 dl ströbröd
2 ägg
1,5-2 tsk salt
Ca 1/2 tsk mald svart- eller vitpeppar
Börja med vitkålen. Skär bort rotstocken och ta eventuellt bort de yttersta, grövsta bladen. Skiva kålen (ca 2,5 cm) och skär den sedan tvärs över i sockerbitsstora "bitar". Skala och grovhacka löken. Skölj och grovstrimla purjon. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull ( minst 3-liters). Lägg i kål, purjo och lök hack och koka under lock i ca 5 minuter. Låt sedan det hela rinna av i ett durkslag men spara 3 dl av kokspadet. Bryn sedan grönsakerna på ganska stark värme men i så lite fett som möjligt. Låt dem svalna av. Värm ugnen till 200 grader. Smörj en rejält stor gratängform med lite mjukt smör. Mät upp ströbröd i en bunke, slå på 3 dl kokspad från grönsakskoket. Låt svalna. Rör sedan ner köttfärsen, äggen, salt och peppar. Lägg sist i de frästa grönsakerna. Blanda allt (enklast med händerna) till en lös färssmet. Lägg färsen i formen och platta till så att det blir ett jämntjockt lager. Grädda kålpuddingen mitt i ugnen i ca 1 timme. Servera med kokt potatis, rårörda lingon och brunsås.
Detta är världens bästa, godaste och enklaste kålpudding att tillaga. Jag har jättemånga års erfarenhet. Stort tack Anna
SvaraRadera