Sidor

torsdag 16 december 2021

Krämig risotto med kyckling och tomat



Ett recept från en Allt om mat tidning. Tog lång tid att göra men blev väldigt gott! Helt klart en utav de godaste risottona jag nånsin gjort.

6 portioner

1 kyckling - (ca 1,3 kilo)

4 l vatten

1 gul lök

200 g rotselleri

1 bit purjolök - (ca 10 cm)

2 morötter

2 vitlöksklyftor

0,5 timjan - kruka

5 persiljestjälkar

2 lagerblad

8 - 10 vitpepparkorn


Risotto:
2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

3 msk olivolja

150 g körsbärstomater - + 150 g gärna både röda och gula

3 dl arborioris

2 dl vitt vin - torrt

7 - 8 dl buljong - från kyckling­koket

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar - nymald

2 dl svecia - riven, vällagrad (jag tog parmesan istället)

3 msk smör

0,5 kruka körvel


Lägg kycklingen i en gryta. Häll på vatten så att det täcker och låt koka upp. Skumma väl.
Skala lök och rotselleri och skär i bitar. Ansa och skär purjolöken i tjocka skivor. Skala och skär morötterna i bitar.
Lägg rotfrukter och kryddor i grytan. Låt kycklingen sjuda under lock ca 1 timme.
Ta upp kycklingen och låt svalna. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i stora bitar.
Koka under tiden ihop buljongen tills ca 10 dl återstår. Sila buljongen och skumma bort fettet från ytan.
Risotto: Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olja. Tillsätt 150 g tomater och ris och fräs på medelvärme ytterligare 1–2 min. Häll över vinet och låt det koka in i riset.
Häll på den varma buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset är mjukt och risotton är krämig och lös. Blanda ner kycklingköttet och 150 g tomater. Krydda med salt och peppar. Rör ner ost och smör och eventuellt lite extra buljong. Strö över körveln och servera direkt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar