Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Kan inte minnas att jag nånsin gjort något med färsk makrill förut. Väldigt gott var det i alla fall!
4 portioner
4 makrillfiléer (ca 400 g)
1 dl grahamsmjöl
1/2 dl hackad gräslök
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
Potatisragu:
400 g färskpotatis
1 liter spenat (ca 100 g)
1 msk smör
2 dl mjölk
1 msk majsstärkelse
1 msk vatten
2 dl creme fraiche
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Brynt smör:
100 g smör
1 krm flingsalt
Tillbehör:
Lättkokta morötter
Rädisor
Bryn smöret så att det får din färg och börjat dofta hasselnötter. Låt smöret kallna innan det vispas fluffigt med elvisp. Krydda med flingsalt.
Skrubba och halvera potatisen. Ansa spenaten och ta bort stjälkarna. Skölj noga. Koka upp vatten i en stor kastrull. Förväll spenaten ca 1 minut. Lyft upp den, spola i kallt vatten och krama ur all vätska. Finhacka spenaten.
Koka potatisen i välsaltat vatten ca 15 minuter.
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt koka upp. Rör ut majsstärkelsen i vattnet. Vispa ner redningen i kastrullen tillsammans med creme fraichen. Smaka av med salt och peppar. Vänd i potatis och spenat.
Blanda mjöl, gräslök, salt och peppar. Vänd makrillfiléerna i mjölblandningen strax före stekning. Stek makrillen gyllenbrun i smöret ca 2 minuter på varje sida. Servera makrillen med ragu, brynt smör och lättkokta morötter och rädisor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar