Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. En väldigt god gulasch! Köttet blev riktigt mört och gott!
8 portioner
1,2 kilo högrev eller märgpipa
2 msk smör
1 dl + 1 liter vatten
2 gula lökar
1 tsk salt
1 msk paprikapulver
1/2 citron, finrivet skal
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad mejram
2 vitlöksklyftor, finrivna
1 tsk hel kummin, stött
1/2 tsk cayennepeppar
1 msk olivolja
2 mörka oxbuljongtärningar
1 gul paprika
1 röd paprika
Garnering:
Färsk timjan
Tillbehör:
2 dl matyoghurt
Bröd
Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 2 x 2 cm. Stek köttet i smör i omgångar i het panna. Lägg över det i en rymlig gryta efter hand. Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och häll det över köttet. Skala och grovhacka löken. Lägg den grytan tillsammans med salt, paprikapulver, citronskal, timjan, mejram, vitlök, kummin, cayennepeppar, olivolja, vatten och smulade buljongtärningar. Rör om och koka upp. Låt grytan sjuda på låg värme under lock 1 1/2 - 2 timmar, tills köttet är riktigt mört. Strimla och kärna ur röd och gul paprika, som får sjuda med ca 2 minuter före servering. Garnera med timjan. Servera med yoghurt och bröd. (Jag tog även ris till)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar