Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Gott med långkok! Köttet blir så mört och fint.
8 portioner
1,2 kilo benfri lammbog
2 msk + 1 msk rapsolja
1 1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 fänkål (200 g)
1 liten morot (50 g)
50 g rotselleri
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
3 dl vatten
1 msk konc kalvfond
3 dl rött vin
2-3 kanelstänger
2 msk maizena majsstärkelse
Ca 1/2 tsk salt
Lök:
12-16 scharlottenlökar
2 msk smör
2 tsk strösocker
Tillbehör:
Kokt ris
Sallad
Skär köttet i 3-4 cm stora tärningar. Bryn köttet i 2 msk av oljan i omgångar i en stekpanna och lägg över det i en gryta, salta och peppra. Ansa och finhacka fänkålen. Skala och finhacka morot, selleri, lök och vitlök. Stek därefter grönsakerna i 1 msk olja och lägg över i grytan. Rör ner tomatpuré, vatten och fond och låt sjuda under lock ca 30 minuter. Tillsätt vin och kanelstänger och låt sjuda ytterligare ca 30 minuter, eller tills köttet är mört. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner det i grytan. Koka upp och smaka av med salt och eventuellt peppar.
Skala scharlottenlökarna och bräsera dem i smör och socker tills de är gyllenbruna och mjuka. Lägg dem i grytan. Servera med kokt ris och sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar