Ett recept från boken Husmanskost av Allt om mat. Var länge sedan jag gjorde sån här, men det är ju väldigt gott med långkok!
8 portioner
1,2 kilo högrev eller märgpipa
2 msk + 1 msk smör
1 dl + 5 dl vatten
2 gula lökar
1/2 dl vetemjöl
2 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
5 svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
2 mörka ox- eller köttbuljongtärningar
4 dl rött vin
2 msk kinesisk soja
Tillbehör:
200 g steklök
100 g champinjoner
2 msk smör
150 g rimmat fläsk
Garnering:
Färsk timjan
Skär köttet i mindre bitar. Skär bort synligt fett och senor. Hetta upp smöret i stekpannan och bryn köttet i omgångångar. Lyft över det till en stekgryta efter hand. Vispa ur stekpannan med 1/2 dl vatten efter halva stekningen och 1/2 dl när allt kött är brynt. Häll vattnet över köttet i grytan. Skala, klyfta och stek löken på svag värme ca 5 minuter. Lägg löken i grytan. Pudra över mjölet. Tillsätt tomatpuré, vitlök, salt, svartpeppar, timjan och lagerblad. Smula i buljongtärningarna. Späd med vin, 5 dl vatten och soja. Blanda väl och låt grytan koka upp. Låt grytan sjuda på lägsta värme, med locket lite på glänt, 1 1/2 - 2 timmar. Köttet är färdigt när det nästan faller sönder.
Skala och fräs hel steklök i smör 2-3 minuter på medelvärme under omrörning. Låt löken sjuda med i grytan de sista 10 minuterna. Fräs även svampen i smör och rör ner den i grytan. Skär fläsket i mindre bitar. Bryn i stekpanna och strö det över grytan före servering. Garnera med färsk timjan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar