Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Väldigt gott!
4-5 portioner
Ingredienser:
1 1/2 kg färska kycklinglår
2 gula lökar
2 morötter
2 dl torrt vitt vin
1 knippa färsk dragon eller 1 1/2 msk torkad
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
Salt
Grönsaker:
2 morötter
2 palsternackor
(4 potatisar)
2 salladslökar
Sås:
2 dl vispgrädde
1 msk dijonsenap
3 dl creme fraiche
2 msk dragonvinäger
1 knippe färsk dragon
Salt och peppar
Till servering:
Potatis kokta med grönsakerna eller kokt ris
Skölj kycklinglåren noga och lägg dem i en gryta. Slå på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl. Skala och skär lökarna i klyftor. Skala och skär morötterna i bitar. Tillsätt morötter, lök, vin och kryddor. Börja med 1/2 tsk salt per liter vatten och smaka av sältan senare när buljongen är reducerad. Låt sjuda på svag värme tills låren blivit möra, 25-30 min. Ta upp kycklingbitarna och håll dem varma, förslagsvis inlindade i folie.
Gör iordning grönsakerna: skala och skär morötterna och palsternackorna i stavar. (Skala och skiva potatisarna). Ansa och dela salladslökarna. Koka dem nätt och jämnt mjuka i buljongen, håll dem sedan varma. Reducera kokspadet tills 1/2 liter kraftig, välsmakande buljong återstår. Sila buljongen och häll tillbaka i grytan. Tillsätt grädde, senap och creme fraiche. Smaka av med dragonvinäger till önskad syrlighet, här får smaklökarna avgöra vad som är lagom. Smaka även av om det behövs mer salt och peppar. Sila såsen. Häll tillbaka i en kastrull och håll varm. Plocka dragonbladen från kvistarna. Finhacka bladen och lägg dem i såsen. Lägg upp kycklinglåren på ett varmt fat och ringla den heta såsen över. Serveras ris till kycklingen kan man utesluta potatisen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar