Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 23 februari 2018

Östermans fiskgryta

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Ett väldigt enkelt recept men jag tyckte att det var väldigt gott! Enkla goda smaker. 


Ca 4 port.

2 pkt fryst vit fiskfilé (a 400 g)
2 krm timjan
1/2 dl färskpressad citronjuice
8 potatisar
1 purjolök
2 fiskbuljongtärningar
7 dl vatten
1 msk pepparrot på tub
2 tomater
1 dl hackad dill och/eller persilja
Smör
Salt, peppar

Tina och skär fisken i bitar. Krydda med timjan, 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. Pressa citronjuice över och låt dra i 10 minuter. Skala och skär potatisen i skivor. Ansa och strimla det gröna på purjon. Smält 2 msk smör i en kastrull och fräs purjon utan att den tar färg, ca 1 minut. Tillsätt potatis, buljongtärningar och vatten. Låt koka i 7-8 minuter. Potatisen ska vara halvmjuk. Lyft upp fisken och lägg ner den i grytan. Låt den sjuda under lock tills den är klar, 3-5 minuter. Tillsätt ev mer kryddor. Ta upp 1/2 dl av spadet och blanda med pepparroten. Häll tillbaka i grytan. Skålla och skala tomaterna. Kärna ur dem och tärna dem smått. Strö tomat och kryddgrönt över fisken. Hyvla kallt smör med en osthyvel (ca 5 skivor) över grytan. Lägg på locket och låt smöret smälta ner. Servera gärna direkt ur kastrullen eller lägg över i en form.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar