Ca 4 port.
2 pkt fryst vit fiskfilé (a 400 g)
2 krm timjan
1/2 dl färskpressad citronjuice
8 potatisar
1 purjolök
2 fiskbuljongtärningar
7 dl vatten
1 msk pepparrot på tub
2 tomater
1 dl hackad dill och/eller persilja
Smör
Salt, peppar
Tina och skär fisken i bitar. Krydda med timjan, 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. Pressa citronjuice över och låt dra i 10 minuter. Skala och skär potatisen i skivor. Ansa och strimla det gröna på purjon. Smält 2 msk smör i en kastrull och fräs purjon utan att den tar färg, ca 1 minut. Tillsätt potatis, buljongtärningar och vatten. Låt koka i 7-8 minuter. Potatisen ska vara halvmjuk. Lyft upp fisken och lägg ner den i grytan. Låt den sjuda under lock tills den är klar, 3-5 minuter. Tillsätt ev mer kryddor. Ta upp 1/2 dl av spadet och blanda med pepparroten. Häll tillbaka i grytan. Skålla och skala tomaterna. Kärna ur dem och tärna dem smått. Strö tomat och kryddgrönt över fisken. Hyvla kallt smör med en osthyvel (ca 5 skivor) över grytan. Lägg på locket och låt smöret smälta ner. Servera gärna direkt ur kastrullen eller lägg över i en form.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar