Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 24 februari 2018

Klassiska kroppkakor

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Väldigt gott! Men vi borde ha stekt dem också, då blir det ännu godare.


Ca 4 port.

1 kg potatis (oskalad)
300 g rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 tsk krossad kryddpeppar
1 ägg
3 dl vetemjöl + mjöl att forma kroppkakorna med
Smör, salt

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna. Skär fläsket i 1/2 cm stora tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs fläsket med löken. Blanda i kryddpepparn på slutet. Låt blandningen svalna. Skala och pressa potatisen. Blanda i ägg, 1 tsk salt och mjöl. Arbeta inte degen längre än nödvändigt. Forma degen till en dm-tjock rulle. Mjöla den lätt så att den inte klibbar. Dela degen i 8 skivor. Doppa handflatan i mjöl och lägg en skiva av potatisblandningen i handen. Platta ut den så att den blir ca 2 cm tjock. Fördela fläsket i mitten av varje kaka. Vik ihop och forma till en boll. Koka upp saltat vatten. Lägg i kroppkakorna. Låt dem sjuda sakta i 10 minuter efter det att de flutit upp till vattenytan. Servera med skirat smör och rårörda lingon. Man kan även dela kroppkakorna och steka dem i smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar