1 stor burk
- 400 g saltsillfiléer
Till lagen
- 3 ,5 dl vatten
- 1 1/2 dl socker
- 1 dl ättikssprit (12 %) - kan ökas till 1 1/2 dl, om ni gillar lite mer ättiksbett
- 8 kryddpepparkorn, krossade
- 1 kanelstång, krossad
- 1 liten bit torkad ingefära, krossad (går även med en lite större bit strimlad, färsk ingefära)
- 5 krossade nejlikor
- 10 hela nejlikor
- lite muskotblomma
- finstrimlad zest (yttre delen av skalen) från en klementin (eller från 1/3 apelsin)
- lite halvkrossad kardemumma
- 3-4 finhackade ansjovisar + allt spadet från ansjovisburken
- 1/2 dl vardera av mycket finhackad morot, purjolök och rödlök (lika mycket till går åt några dagar senare, inför serveringen.)
- Vattna ur saltsillfiléerna enligt förpackningsanvisningarna (eller använd i nödfall färdigurvattnad inläggningssill).
- Koka ingredienserna till lagen, låt sjuda en liten stund och ställ kallt. (Det är mycket viktigt att den blir kylskåpskall.)
- Skär sillfiléerna i lagom stora bitar. Varva bitarna med finhackad morot, purjo- och rödlök. Häll över lagen.
- Låt stå i minst två, helst tre dygn i kylskåpet. Rör om en gång om dagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar