4 portioner
Ca 1,5 kg lammkött med ben (tex bog)
2,5 liter vatten
1 tsk sambal oelek
2 + 1 hönsbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1 msk rivet citronskal
Färsk pressad juice av 1/2 citron
1 dl créme fraiche
2 dl grädde
1 msk hackad gräslök
Smör till stekning
Salt, svartpeppar
Lägg lammköttet i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp. Skumma av. Tillsätt sambal oelek, två buljongtärningar, tomatpuré, lagerblad och 2 krm svartpeppar. Koka under lock på medelvärme i cirka 2 timmar. Låt köttet svalna i buljongen i en timme. Ta upp köttet. Sila av buljongen och spara den. Plocka köttet från benet och skär i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs den i 1 msk smör. Strö över mjölet, låt fräsa 1/2 minut, späd med 2-3 dl av kokspadet. Tillsätt 1 buljongtärning, citronskal och citronjuice, créme fraiche och grädde. Låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Strö gräslök över. Servera med kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar