Ca 4 port.
500 g vit sparris
3-4 små knipplökar
2 msk smör
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar
1/2 pressad citron
Slätbladig persilja till garnering
Bryt av den nedersta delen på sparrisen,ca 3 cm. Skala sparrisarna noggrant med potatisskalare, börja ca 3 cm från toppen. Låt skalen koka i 5 minuter i buljongen för att ta vara på sparrissmaken. Sila av skalen och kasta dem. Ställ buljongen åt sidan. Skär av sparrisknopparna och lägg dem åt sidan. Skär sparrisstängerna i centimeterlånga bitar. Hacka det vita på knipplökarna och fräs det i smöret i en kastrull tillsammans med de skurna sparrisstängerna. Tillsätt vin, grädde och den sparade buljongen. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt sjuda i 10-15 minuter utan lock. Koka sparrisknopparna i lättsaltat vatten i 3-5 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt, peppar samt citronsaft. Lägg de nykokta sparrisknopparna i varma, djupa tallrikar och häll genast den varma soppan över. Garnera med persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar