Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 7 februari 2021

Rotmos med kokt rimmat fläsklägg och stekt surkål

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Rotmos och fläsklägg är en favorit här hemma så kul att testa en ny variant! Surkålen och senapscremen passade perfekt till. 



4 portioner

Kokt rimmat fläsklägg:

900 g rimmat fläsklägg med svål och nät

1 stor gul lök

5 kryddpepparkorn 

5 vitpepparkorn 

3 lagerblad 

1/2 tsk timjan

Rotmos:

5 ganska stora potatisar

2 morötter 

500 g kålrot

1 - 2 dl spad från fläskläggen

Salt och peppar

Senapscrème:

2 dl creme fraiche

1 1/2 msk svensk senap

1 dl finhackad bladpersilja 

Salt och peppar

Stekt lök- och surkålsröra:

1 röd lök

1/2 dl olivolja

300 g surkål

1 tsk paprikapulver 

Cayennepeppar 

Örtsalt 

Salt

Börja med fläskläggen. Lägg köttet i en gryta och häll på kallt vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl. Skala och dela löken i klyftor. Tillsätt lök, all peppar, lagerblad och timjan. Koka köttet på svag värme under lock tills det är mört. Det är viktigt att köttet täcks av vatten hela tiden. Det tar 1 1/2 - 2 timmar. Känn efter med en provsticka. Ta bort nätet och skär köttet i skivor. 

Skala potatis, morot och kålrot. Dela potatisen i halvor och morot och kålrot i hälften så stora bitar som potatisen. Koka rotfrukterna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, det tar cirka 30 minuter. Häll av spadet och kör rotfrukterna till mos med en elvisp. Tillsätt lite av spadet från fläskläggen och kör lite till. Smaka av med salt och peppar. 

Blanda creme fraiche, senap, bladpersilja, salt och peppar till en sås. 

Hacka löken. Stek löken i olivolja i en stekpanna, löken ska bli mjuk och glansig. Lägg löken åt sidan. Låt surkålen rinna av och stek den sedan i lite olivolja i stekpannan. Rör ner lök, paprikapulver, cayennepeppar, örtsalt och salt. Servera rotmos med fläsklägg, senapscrème och lök- och surkålsröra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar