Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 18 februari 2021

Boeuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Supergott! Det blev ganska så mycket aioli över, men det gjorde inget, vi åt den med färska räkor dagen efter! 



4 portioner

300 g pärllök

200 g champinjoner 

Smör eller rapsolja att steka i 

500 g grytbitar av nötkött

Salt och peppar

2 msk vetemjöl

4 dl rödvin

4-5 dl vatten

1 köttbuljongtärning

2 msk tomatpuré 

2 vitlöksklyftor 

1 msk kinesisk soja

1 tsk timjan

3 lagerblad

80 g pancetta eller bacon i små bitar

Pumpa med parmesan:

800 g pumpa utan skal

Smör eller rapsolja 

Salt

Parmesan att strö över

Basilikaaioli:

2 äggulor

2 tsk dijonsenap 

1 msk vitvinsvinäger 

1/2 vitlöksklyfta 

2 dl rapsolja

1 dl finhackade basilikablad

Salt

Servering:

En sallad

Skala löken och dela champinjonerna en gång. Stek lök och champinjoner i smör eller rapsolja i en stekpanna, de ska få färg. Stek i omgångar och lägg det stekta åt sidan allteftersom. Stek köttet i samma stekpanna och lägg över i en stekgryta allteftersom. Salta och peppra köttet. Strö över vetemjöl och rör så att vetemjölet blandas med köttet. Tillsätt rödvin, det mesta av vattnet, köttbuljongtärning, tomatpuré, pressad eller riven vitlök, soja, timjan och lagerblad. Låt grytan koka under lock i 2 1/2 timma. Rör då och då och späd med vatten, det är viktigt att det är så mycket vätska att det täcker köttet. Tillsätt pärllöken när det återstår 30 minuter och champinjonerna när det återstår 10 minuter. Stek pancettan hastigt i en stekpanna, strö den över grytan. 

Dela pumpan i jämnstora tärningar. Lägg dem i en ugnsfast form och klicka på smör eller ringla över rapsolja. Salta. Ugnsrosta i 225 grader i cirka 25 minuter. Pumpan ska vara mjuk när den är färdig. Strö på riven parmesan.

Lägg äggulor, dijonsenap, vitvinsvinäger och riven eller pressad vitlök i en skål med höga kanter. Mixa några sekunder med en stavmixer. Tillsätt oljan i en fin stråle samtidigt som du kör med stavmixern. Avsluta med att röra ner basilikablad. Smaka av med salt. 

Servera boeuf bourguignon med pumpa, basilikaaioli och en sallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar