Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Väldigt gott! Enligt hennes recept skulle man även göra äppelmos till, men eftersom jag redan hade hemgjort i kylen så hoppar jag över den delen av receptet!
4 portioner
200 g kontaktlista potatis
300 g blandfärs
1 1/2 tsk torkad oregano
3/4 tsk torkad timjan
1 ägg
1 dl mjölk
3/4 tsk salt
Svartpeppar
800-900 g vitkål utan stock
Smör eller rapsolja att steka i
Salt
2 msk ljus sirap
Sås:
2 msk smör eller rapsolja
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
2-3 dl sky från kålpuddingen
Salt och peppar
Servering:
Saltgurka
Lingonsylt
Äppelmos
Riv potatisen grovt på ett rivjärn. Blanda potatis, blandfärs, oregano, timjan, ägg, mjölk, salt och peppar till en lös smet i en bunke. Skär vitkålen i bitar och stek den i omgångar i smör eller rapsolja i en stekpanna. Salta. Varva vitkål och färs i en smord ugnsfast form. Ringla över sirap. Stek kålpuddingen i mitten av ugnen i 225 grader i 30-40 minuter. Om kålpuddingen riskerar att få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.
Smält smöret till såsen i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör så att det löser sig. Späd med mjölk och sky från kålpuddingen. Låt såsen koka under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera kålpuddingen med kokt potatis, äppelmos, saltgurka och lingonsylt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar