Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 6 februari 2021

Gravad lax med gin, flera sorters peppar och potatissallad

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Helt okej, somrig rätt!



4 portioner 

600 g laxfilé med skinn, gärna en mittbit som varit fryst i 3 dygn

2 msk salt

2 msk strösocker

1 tsk hela svartpepparkorn

1 tsk hela vitpepparkorn 

1/2 tsk hela rosépepparkorn

1/2 tsk sechuanpeppar

2 msk gin

Potatissallad:

1 kg potatis, gärna delikatesspotatis 

100 g haricots verts

6-7 rädisor

3 salladslökar

4 msk finhackad dill

4 msk finhackad bladpersilja 

1 msk fransk senap

1 msk vinäger

Salt och peppar

En nypa socker

4 msk rapsolja 

1 msk vatten

Garnering:

Finhackad bladpersilja och dill

Dela laxen i 2 lika stora bitar. Torka av laxbitarna med hushållspapper och lägg dem med skinnsidan ned på en skärbräda. Blanda salt och socker i en skål. Stöt svartpeppar, vitpeppar, rosépeppar och sechuanpeppar i en mortel. Gnid in saltblandningen i fiskköttet och strö på de stötta pepparkornen. Lägg ihop laxbitarna, den tjocka delen mot den tunna, lägg laxen i en tjock plastpåse. Häll på ginen och förslut påsen. Lägg laxen i sin påse på en tallrik i kylskåpet. Vänd fisken några gånger per dag. Grava laxen i 2 dygn. Skär laxen i tunna skivor.

Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Häll bort vattnet och dela den varma potatisen i skivor. Blanda fransk senap, vinäger, salt, peppar och socker i en kopp. Tillsätt oljan matskedsvis samtidigt som du rör. Tillsätt vattnet och häll alltsammans över den varma potatisen. Koka haricots verts i lättsaltat vatten, häll bort vattnet och dela den i bitar. Skär rädisorna och salladslöken i tunna skivor. Blanda ner haricots verts, rädisor, salladslök, dill och bladpersilja i potatisen. Blanda försiktigt så att potatisen inte går sönder. Servera laxen med potatissalladen. Strö över bladpersilja och dill. Om det blir något av laxen, häll bort vätskan, annars blir fisken för salt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar