Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

om mig


Vem är jag?
Jag heter Linnea och är 29 år. Jag bor i Norrtälje , som ligger ca 6 mil norr om Stockholm. Jag är utbildad socionom och jobbar som biståndshandläggare inom äldreomsorgen. Förutom det är mina största intressen att laga mat, baka och fotografera.

Hur kom jag på idén att laga en ny maträtt varje dag?
Det var faktiskt en slump, när jag flyttade in i min förra lägenhet i augusti 2009 så gjorde jag en ny maträtt varje dag i en veckas tid. Sen sa jag till mig själv, undrar hur länge man egentligen kan fortsätta göra en ny maträtt varje dag.. på den vägen är det. Så ärligt talat, hade jag aldrig planerat denna idén, och jag hade inte kunnat tänka mig att det skulle bli så här seriöst och fotsätta så länge som jag faktiskt har gjort.

Men tyvärr har jag blivit tvungen att varva ner lite, både för  att tiden inte räcker till och för att min sambo också vill få utrymme i köket! .Så från och med i januari 2011, gör jag inte längre en ny maträtt varje dag, utan nu tar jag mig äntligen friheten att tacka ja om någon vill bjuda mig på middag(!), och blir det matrester över så äter jag dom dagen efter. Men varje gång jag ska laga mat, så gör jag fortfarande en ny maträtt. Därför är det nu istället nästan en ny maträtt varje dag.

Men å andra sidan har jag bestämt mig för att även dela med mig av dom efterrätter och sötsaker jag bakar.
Ofta  provar jag nya recept som jag aldrig har gjort förut, precis som med maträtter, men även ibland favoriter från förr. Men dom recepten jag rekommenderar kommer jag att länka till fliken underbart sött.


Är det inte svårt? Hur hinner jag?
Många frågar mig hur jag hinner med, med egentligen är det inte så svårt som det kan verka. Man ska väl ändå laga något till middag varje dag. Så varför inte prova något nytt när man står där vid spisen, istället för att jämt köra på gamla vanliga recept som man alltid varvar mellan.

Är det inte dyrt?
Om man tycker att det är dyrt är en relativ fråga. Jag tycker inte att man ska kompromissa när det gäller livets goda. Självklart har det kostat lite extra när jag har köpt väldigt exotiska ingredienser, men det är ju inte något jag äter varje dag. Därför kan det variera väldigt mycket mellan vad jag lägger ut på mat i månaden. Men det har legat på ungefär tre tusen kronor i snitt. Vilket kan tyckas mycket för många när det gäller en person, speciellt nu när jag är student. Men jag skulle då istället vilja kontra med att jag tycker att det är värt varenda krona. Jag lägger mer än gärna mina pengar på mat och dryck, istället för onödiga materiella saker. Det är helt enkelt en prioriterings fråga vad man vill ha här i livet.

Gör jag verkligen alla rätter bara en gång?
Flera har frågat mig "om något recept är jättegott, gör du det ändå bara en gång då??"
Haha, det kan ju verka lite dumt egentligen. Men poängen är ju att jag ska prova en massa nya recept, så om jag skulle göra om dom flera gånger så skulle det ju bli lite tjatigt här på bloggen.
Men jag har en receptbok där jag skriver in alla mina Absolut-måste-göra-igen-recept, så jag inte ska glömma bort dom. För någon gång i framtiden kommer jag nog att göra dom, om inte annat vilja rekommendera dom till andra.
Men tills vidare hamnar dom bara i min receptbok.. får se hur det blir sen, om jag lägger ner bloggen, då har jag massor med recept som jag vill göra om igen. Eller vem vet, det kanske skulle kunna bli en receptbok jag skulle kunna lämna till något bokförlag en vacker dag.


Vad är det det godaste jag har ätit?
Det finns mycket god mat, så det är väldigt svårt att säga vad som är det allra godaste. Men oftast brukar mat som man har lagt ner mycket tid på, vara bäst. Jag älskar långkok, det får mer än gärna ta en timme eller mer att laga middag, om jag vet att resultatet blir himmelsk gott. Ni vet så där gott så man inte kan sluta äta, fast man är proppmätt så kan man inte låta bli att ta lite till, då är det verkligen gott.
Å andra sidan kan jag ibland sakna vanliga enkla rätter som stekt falukorv.. och det tar ju inte många minuter.

Vad är det äckligaste jag har ätit?
Sen jag började med den här bloggen har jag provat väldigt många olika recept, och det mesta har faktiskt varit gott. Eller i alla fall ätbart. Men jag är inte särskilt kräsen.
..en sak har jag dock inte kunnat äta upp, det var när jag provade att göra levergryta..

Vad menas egentligen med äckel-veckan?
Äckel veckan var ett litet roligt påhitt jag hade när jag inte hade så många idéer på vad jag skulle laga. Så jag fick för mig att jag skulle prova sådant som jag inte tyckt om när jag var liten. Så egentligen visste jag inte längre om jag tyckte det var äckligt eller inte, eftersom smaklökarna ändras. Så jag provade att göra ärtsoppa, fiskbullar, blodpudding.. och andra liknande saker som jag kunde få rysningar av som barn.. Och tänka sig, jag blev positivt överraskad av hur gott det mesta faktiskt var.

Var hittar jag alla konstiga kött rätter?
Ibland kan man hitta lite olika exotiska kött på vanliga ica eller konsum butiker, men annars har jag fått tag på det mesta på saluhallen i Stockholm, eller av jägare som jag känner.

Var hittar jag alla recept?
Först och främst började jag med att gå igenom dom recepten jag har hemma i mina receptböcker, så valde jag ut de som jag kände igen på namnet. Sen har jag kommit på efterhand lite olika recept som jag har hört talas om eller ätit förut, men aldrig provat laga själv. Så gick jag ut på internet och sökte upp dom recepten, eller frågade bland mina vänner och familjen efter recept.
Senare har jag hört mig för bland mina vänner för att få tips som dom rekommendera.

Funkar mina recept för en amatör?
Någon frågade mig vid ett tillfälle om mina recept funkar för en amatör. Det tyckte jag var lite komiskt, för det är ju precis det jag är. Jag har ingen kockutbildning. Visserligen har jag kanske lite mer erfarenhet än andra, men jag har ju inte för det mesta aldrig provat recepten förut, så det är ju första gången för mig också. Och självklart misslyckas jag ibland, men det är ju sånt man lär sig av, även om det kan något irriterande för stunden...

Tips från mig.

Ska jag vara ärlig så är jag lite av en slarver, jag brukar inte gå efter recept till punkt och pricka. Ofta struntar jag i deciliter måtten och häller på ett ungefär.
Och när det kommer till bakverk, ofta står det att man ska blanda ihop dom torra ingredienserna först, innan man häller ner dom i smeten. Men det brukar jag alltid strunta i, och det går väldigt bra ändå.
Men jag har märkt att det inte är alla gånger som det är så bra att vara slarvig, speciellt när det kommer till att läsa recept. Allt för ofta märker jag en viktig detalj på slutet, som jag har missat för att jag inte har läst igenom allt från början, utan bara läst eftersom vart jag är.
Så det är nog mitt bästa tips Läs hela receptet innan du börjar

Många rekommenderar att man ska ha dom absolut bästa råvarorna, färska kryddor, äkta vanlij, fin choklad osv..
Men jag jag kör ofta på blockchoklad eller andra "mindre bra" varor. Eller snarare billigare alternativ, och det funkar alldeles utmärkt tycker jag.
Kom iofs på att det finns en sak som du inte ska kompromissa med. Det är vilken sorts krydda du använder. Jag har kommit fram till att Spice fields inte har så bra sting i sin smak. Det ska vara Santa Marias kryddor, dom är helt klart bäst.

En annan sak som jag har lärt mig under tiden som jag har hållt på med den här bloggen, är att matlagningsvin är inget jag rekommenderar. Det ska vara riktigt vin, och det finns faktiskt små 2 deciliters tetra förpackningar på systembolaget som man kan köpa om man inte vill ha så mycket, dessutom kostar dom ungefär samma som matlagningsvinet. Det blir mycket godare smak, och så kan du ju dricka upp det som blir över..!

Ett till tips jag har är att strunta i light produkter.  Det ska vara riktigt smör och grädde! Man blir automatiskt mättare, så man äter mindre, och det blir en mycket bättre smakupplevelse. "Den viktigaste gymnastiska övningen på hela dagen är att resa sig från matbordet i rätt tid"

Låt även matlagningen gärna få ta lite tid. Långkok är alldeles för underskattat.

Sist men inte minst, bjud över någon vän eller kärlek på middag. Något gott ska inte upplevas ensam!

Jag har varit med i Norrtelje Tidning två gånger, kolla gärna:
http://alltomroslagen.se/start/1.974132-hon-lagar-en-ny-matratt-om-dagen?m=print

http://norrteljetidning.se/hem/2.7646/1.1770884-fira-med-matbloggaren-