Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Supergott recept! Rekommenderas verkligen! Blev dessutom verkligen positivt överraskad av salladen med champinjoner, brukar inte gilla råa champinjoner, men med vinägretten på blev de verkligen goda!
4 portioner
1 hel kyckling
1 dl vatten
Salt och peppar
1/2 gul lök
1/2 citron
Salt och peppar
100 g rumsvarmt smör
1 tsk dragon
Finrivet skal från 1/2 citron
1 tsk salt
Svartpeppar
Ugnsrostade rotfrukter:
400 g delikatesspotatis
2 palsternackor
3 morötter
2 rödlökar
Sås:
Sky från kycklingen
1 dl creme fraiche
Sallad med balsamvinägrett:
150 g champinjoner
50 g salladsblad
2 msk finhackad bladpersilja
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1/2 pressad citron
Salt och peppar
Garnering:
Finhackad bladpersilja
Tvätta kycklingen invändigt och torka den med hushållspapper. Skala och skär löken och vitlöken i skivor. Tvätta citronskalet i varmt vatten och dela citronen i bitar. Blanda lök, vitlök, citron, salt och peppar i en skål. Fyll buken med blandningen. Blanda smör, dragon, citronskal, salt och peppar i en bunke. Peta in det mesta av smöret under skinnet runt om hela kycklingen. Bind upp kycklingen med hushållssnöre. Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form och bred på resten av dragonsmöret. Häll på vinet. Salta och peppra runt om kycklingen. Ugnsstek kycklingen i 200 grader i 70 minuter.
Skala potatis, palsternacka, morot och rödlök. Dela palsternacka och morötter i bitar och rödlöken i klyftor. Tillsätt rotfrukterna och löken när det återstår 45 minuter. Om rotfrukterna fått för lite färg när det gått 70 minuter, lägg dem i en form och ugnsrosta i 225 grader i cirka 10 minuter. Häll skyn som bildats i en kastrull. Rör ner creme fraiche och låt såsen koka ihop i någon minut.
Skär champinjonerna i tunna skivor. Blanda champinjoner, salladsblad och bladpersilja i en skål. Rör ihop olivolja, balsamvinäger, pressad citron, salt och peppar i en annan skål. Vinägretten ska smaka ganska mycket av citron. Häll vinägretten över salladen. Servera kycklingen med ugnsrostade rotfrukter, sås och sallad. Garnera med finhackad bladpersilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar