Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 21 februari 2021

Janssons frestelse

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Jag älskar vanligtvis Jansson. Denna var helt okej, men tycker att dillen inte alls passade i. Rödkålssalladen var också ganska så trist. Nä vanlig klassisk Jansson är fortfarande bäst!



4 portioner 

1 kg mjölig potatis

1 gul lök

Smör eller rapsolja 

1 burk ansjovis, ca 100 g avrunnen

3 dl vispgrädde 

2 msk lättrökt kaviar

1/2 dl finhackad dill

Salt

Ströbröd

Rödkålssallad:

400 g rödkål

1 äpple

50 g valnötter

1/2 dl finhackad bladpersilja 

1 msk skånsk senap

1 msk svartvinbärssaft

3 msk rapsolja

Salt

Servering:

Bröd

Skala och skär potatisen i strimlor. Lägg dem åt sidan (lägg inte potatisen i vatten för då försvinner stärkelsen). Hacka löken och stek den i smör eller rapsolja. Löken ska bli mjuk och glansig. Dela ansjovisen i små bitar. Blanda ansjovisspad, vispgrädde, kaviar, dill och salt i en skål och vispa tullen slät blandning. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ganska liten ugnsfast form. Avsluta med potatis. Häll på gräddblandningen och strö på lite ströbröd. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 1 timma. 

Strimla rödkålen. Ta bort kärnhuset på äpplet och skär resten i skivor. Lägg rödkålen i en bunke och krama den med handen. Rör ner äppelskivorna och de smulade valnötterna. Blanda skånsk senap och svartvinbärssaft i en skål. Tillsätt rapsoljan, lite i taget samtidigt som du rör. Salta. Häll dressingen över salladen och blanda. Servera Janssons frestelse med rödkålssallad och bröd. Garnera med dill. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar