Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 21 november 2013

Polkagrisar

Ett recept ur Vinterns söta av Monica Eisenman och Lisa Eisenman Frisk. Enkelt, och så himla gott! Men lite varmt om fingrarna..,så var försiktig! Vill man ha det röda också så måste man vara två som hjälps åt...



Ca 50 karameller

5 1/2 dl strösocker 
2 dl vatten
1/2 msk ättikssprit
Några droppar röd karamellfärg
Ca 15 droppar pepparmyntsolja 

Matolja ( inte oliv)

Olja in en marmorskiva, bakplåt eller teflonväv. Olja dessutom in två metallstekspadar, gummihandskar och en sax. 
Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Tillsätt ättiksspriten. Fortsätt koka över hög värme till 150 grader. Häll ut sockerlagen på marmorskivan, men lämna ca 1 dl i kastrullen. Färga sockerlagen som är kvar i kastrullen med några droppar röd färg. Vicka på kastrullen så att lagen blir jämnt färgad. Ställ kastrullen i en stekpanna med sjudande vatten så att den färgade lagen håller sig varm.

Droppa pepparmyntsoljan på lagen som ligger på marmorskivan. Ta de oljade metallstekspadarna och vik in massans kanter mot mitten. Fortsätt tills massan har kallnat så pass att det går att det går att hantera den med gummihandskklädda händer. Lyft upp massan och dra ut den till en lång korv. Vik ihop, snurra och dra ut den igen. Fortsätt att arbeta massan på detta sätt tills den börjar vitna och stelna något men fortfarande är glansig.
Om man är två kan den andra personen börja bearbeta den röda massan på samma sätt. Forma den vita massan till två tjocka rullar. Forma den röda massan till två tunna strängar. Lägg de röda stängerna på de vita rullarna. Vrid massan och dra ut den till långa korvar och klipp av små polkagrisar. Eller klipp av 10 cm långa bitar och vrid sedan toppen på bitarna så att det ser ut som små käppar. Är man riktigt avancerad kan man även färga en del av massan grön och på så sätt få trefärgade polkagrisar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar